Kvinnors uthållighet och styrka i Sudan: En osynlig kris som kräver uppmärksamhet

SoME Gavobevis 2023

5 december 2023

Det är nu ungefär åtta månader sedan två rivaliserande generaler krossade förhoppningarna om en återgång till civilt styre i Sudan och förde in landet i ett förödande krig. I skuggan av situationen i Ukraina såväl som Israel/Gaza har Sudan nästan helt förlorat medias uppmärksamhet, trots en mycket svår humanitär situation och övergrepp mot de mänskliga rättigheterna i hela landet samt varningar för risk för folkmord i Darfour-regionen.  

Operation 1325 har partners i Sudan. I en tidigare blogg skrev jag om NuWEDA (Nuba Women for Education and Development Association) och inte minst dess ordförande och grundare, Kamilia Kura,.

Vid ett av mina besök i Sudan 2022 träffade jag Samia. Hon och några av hennes vänner bjöd mig på kaffe i ett litet utomhuscafé vid Nilen. Alla var från östra Sudan, och de talade om den regionens problem, men också möjligheter. De talade om problemen med könsstympning av flickor, om barngifte, om svårigheterna för flickor att studera, men också om hur bördig regionen var och potentialen för såväl jordbruksproduktion som fiske. Diskussionerna var livliga och jag slogs återigen av att man i länder drabbade av krig och konflikt ofta möter de starkaste och mest engagerade kvinnorna. Kvinnor är verkligen inte bara offer som är den bild som, av förklarliga skäl, oftast förmedlas till omvärlden.

Samia har en speciell länk till Sverige. Hon utbildade sig, och doktorerade, med hjälp av ett stipendium från Sida, hon var gästforskare på Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala i sex månader 2005 och deltog 2009 i ett säkerhetsseminarium anordnat av Uppsala universitets institution för Freds- och konfliktforskning.

Sin utbildning och erfarenheterna från Sverige har Samia förvaltat väl. År 2014 tog hon initiativ till att bilda organisationen Women for Peace and Development, WPDO, med syfte att bland annat  verka för avskaffande av barnäktenskap och könsstympning samt för att skapa kunskap om FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 och främja kvinnors deltagande i olika samhällsprocesser.  

När kriget slog till den 15 april i år befann sig Samia i Khartoum. Jag kontaktade henne så snart jag hört om striderna för att försäkra mig om att allt var väl: Nej, det var det inte, blev svaret. Samia och hennes familj befann sig i ett område som var under attack. Dagarna gick, situationen förvärrades. Samias mamma var dålig och behövde läkarvård, vilket inte gick att få, en väninna till Samia dödades tillsammans med sina två barn. Man saknade mat och vatten såväl som tillgång på el. I slutet av april lyckades familjen, efter en strapatsrik och lång resa, ta sig tillbaka till Gadaref. Där huserar nu, förutom den närmaste familjen, 28 andra anhöriga som tvingats fly från sina hem.

Situationen i Gedaref är relativt stabil, och många internflyktingar har sökt sig till staden. WPDO har utvidgat sitt fokus till att också arbeta med att samla in och fördela nödhjälp till internflyktingarna, vars majoritet består av människor med låga inkomster utan möjlighet att försörja sig i den rådande situationen. Men, WPDO har inte övergivit sitt grundläggande syfte; att bekämpa barnäktenskap och könsstympning samt att främja kvinnors deltagande i samhällsprocesser. Kunskap om resolution 1325 står också på agendan. Just nu anordnar man en 16 dagar lång kampanj för att öka stödet för dess innehåll bland internflyktingarna. Om man vill förändra samhället och dess normer måste också männen inkluderas. Visserligen utgör kvinnor och barn en klar majoritet i internflyktinglägren, men det finns också män där. Och kampanjen riktas även till dem.

Operation 1325 samarbetar med kvinnor och kvinnoorganisationer som arbetar på lokalplanet i bland annat Sudan, Palestina, Jemen och Irak.  Vi anordnar digitala diskussioner och utbildningar, där arabisktalande kvinnor kan delta utan att tala engelska, så att man undviker att endast kvinnor från ländernas eliter kan vara med. Vi har också haft möjlighet att ge finansiella bidrag för att möjliggöra sammankomster, hyra av lokal, lokala resor etc. I Sudan ser vi  ett behov, men också en möjlighet, att hjälpa organisationer som främjar kvinnors deltagande i verksamheter som syftar till att lindra krigets åverkan. Vi menar att när kvinnors viktiga aktiviteter syns, främjas också kvinnans ställning i samhället. Och, kvinnor behövs för fred och för att motverka väpnad konflikt. Men, det måste ske på kvinnornas egna villkor. Women for Peace and Development Organization (WPDO) är ett utmärkt exempel på detta, det vill säga kvinnor som träder fram när de behövs som mest.

Du kan hjälpa oss att hjälpa. Som stödmedlem får du regelbunden information om våra aktiviteter och vill du göra något konkret är vi tacksamma för volontärsinsatser. Du kan också hjälpa kvinnorna i Sudan att hjälpa sina medsystrar genom att ge ett bidrag till vår insamling Appell Sudan.

Lena Sundh, Ordförande Operation 1325

Du kanske också gillar...

Tack för den här gången

Tack för den här gången

Det här är min sista blogg för Operation 1325. På grund av den tuffa ekonomiska situationen, är det dags att tacka för mig efter nästan ett och ett halvt år som kanslichef. Operation 1325 kommer framöver att drivas av en operativ styrelse med begränsat stöd från en...

De konkreta konsekvenserna av biståndspolitiken

De konkreta konsekvenserna av biståndspolitiken

De senaste månaderna har det skrivits spaltmeter om de hastiga och tvära ändringarna inom svensk biståndspolitik och dess befarade konsekvenser. Många små men också stora politiska beslut visar en tydlig ny politisk riktning, och...

Vad händer med utvecklingsbiståndet till Palestina?  

Vad händer med utvecklingsbiståndet till Palestina?  

Mars månad har varit en berg-o-dalbana för oss och våra partners i Palestina. Månaden började med fortsatt komplett tystnad från regeringens sida, som svar på Sidas andra fördjupade undersökning gällande svenska och palestinska partners arbete och ställningstagande...

Vad händer med det svenska civilsamhället? 

Vad händer med det svenska civilsamhället? 

Februari har bjudit på flera nyheter för svenskt bistånd som civilsamhället måste förhålla sig till. Först kom den nya Civilsamhällesstrategin där en höjning av egeninsatsen aviserades. Det vill säga den andel som organisationer själva måste bidra med för att...

ÅTERBLICK PÅ 2023

ÅTERBLICK PÅ 2023

Nu är det ett år sedan jag fick förtroendet att axla rollen som kanslichef på Operation 1325. Det var en turbulent start med indraget Informations och kommunikationsstöd och överlag ökad konkurrens om statliga medel. Vilket ledde till neddragning av...