24/11/2015
Det var många spännande och intressanta möten på Operation 1325s internationella konferens i Sandö förra veckan. Bland annat mellan Khider Dolme från den irkiska organisationen Women’s Empowerment Organization (WEO) och Bitte Hammargren, journalist och Mellanösternkännare. Lär känna Khider Dolme och ta del av hans kamp mot IS för kvinnors rättigheter genom Bittes blogginlägg.
När terrorgruppen IS tog Sinjarbergen i norra Irak den 3 augusti 2014 anade Khider Domle från Dohuk vad som väntade: Storskalig kidnappning av den yazidiska folkgruppen, massakrer, utplåning av yazidiska helgedomar och ett massivt sexslaveri.
Han hade fått ett förhandstips om vad Abu Bakr al-Baghdadis salafistiska krigare hade i görningen, när de tog minderåriga flickor och unga kvinnor som sexslavar. Medelålders kvinnor blev i stället slavar i hem, på jordbruk eller IS militärbaser, medan otaliga män massakrerades eller småpojkar tvingades bli barnsoldater för att slåss mot sitt eget folk, säger Khider Domle. Han vill få världen att erkänna att den systematiska etniska rensning som drabbade yazidierna – vilka ses som otrogna i salafisternas ögon – är ett folkmord.
Om dessa ohyggliga händelser har han skrivit en bok på arabiska, The Black Death, som snart ska komma på engelska. Boken bygger på intervjuer av fritagna yazidier. Khider Domle tog från första stund initiativ till att försöka frita de kidnappade – något de har lyckats med i mer än 2000 fall.
Jag mötte honom på Sandö utanför Kramfors, där Operation 1325 – som vill ge makt åt kvinnor i fredsprocesser – höll en konferens i samarbete med Folke Bernadotteakademin. Min intervju med Khider Domle, där han också berättar om det hjältemodiga arbetet med fritagningar, hittar ni i dagens SvD Kultur.
Mer än 1000 dokumenterade personer är ännu kvar i IS fångenskap och ytterligare 1000 yazidier från Sinjarbergen har försvunnit sedan den 3 augusti 2014. Hur många av dessa som har hittats i de massgravar som kurdisk peshmerga har återtagit de senaste dagarna vet Khider Domle ännu inte.
Men kampen för deras befrielse fortsätter – och kanske en gång krigsförbrytartribunaler där de skyldiga kan ställas till svars.
Här är länken till söndagens intervju i SvD Kultur: Unga flickor säljs på IS slavmarknader. Där hittar ni även SvD-fotografen Tomas Oneborgs fina porträtt av Khider Domle.