Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om vårintegritetspolicy

Engagera

dig

Att kvinnor är underrepresenterade i maktpositioner gällande fred och säkerhet är knappast en nyhet.

Att kvinnor är underrepresenterade i maktpositioner gällande fred och säkerhet är knappast en nyhet. Den inverkan som kvinnor har på de beslut som tas i deras regi är dock viktig, och en fingervisning om att hållbara beslut om fred och säkerhet inte är möjlig utan kvinnors aktörskap, något som resolution 1325 tydligt uttrycker.

Kvinnor i makt

Temat för denna vecka är kvinnor i maktpositioner i freds- och säkerhetsprocesser. Historiskt sett är kvinnors makt inom freds- och säkerhetsprocesser ett nytt påfund, och något som behöver beprövas för att se hur kvinnors ledarskap skiljer sig från mäns. Liberias president tillika fredspristagaren Ellen Johnson Sirleaf menar att kvinnors ledarskap bidrar till mer fred och att krig inte skulle existera med kvinnor vid makten; läs mer om det här.

Genom att belysa resolution 1325 från olika synvinklar hoppas Operation 1325 att kunskaperna om vad som händer för resolutionen i Sverige och världen ska öka. Det enklaste sättet att bli uppdaterad om händelser inom temat är att följa Operation 1325 på Facebook och Twitter. Uppdelningarna av teman är inspirerad av Peacewomens nedbrytning av resolutionen, som finns tillgänglig här.

Operation 1325 söker praktikant

För höstterminen 2012 söker Operation 1325 en praktikant som kan bistå kansliet i projekt, informationsarbete och verksamhet. Praktiken är oavlönad, heltid under 20 veckor från slutet av augusti till början av januari. För mer information om praktikplatsen och hur ansökningsförfarandet går till, klicka här.

Julle Bergenholtz