Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om vårintegritetspolicy

Engagera

dig

Om exakt 13 dagar packar Operation 1325 ihop kansliet och åker ner till den historiska kvinnorättskonferensen Nordiskt Forum Malmö 2014. Til

Om exakt 13 dagar packar Operation 1325 ihop kansliet och åker ner till den historiska kvinnorättskonferensen Nordiskt Forum Malmö 2014. Tillsammans med tusentals andra aktivister, politiker, forskare, artister, tjänstemän och allmänheten kommer vi under fyra dagar att analysera vår tids stora utmaningar och formulera nya strategier och krav för ett mer jämställt samhälle i Norden, och i världen. 

Som vi skrivit om tidigare här på hemsidan kommer Operation 1325 att vara på plats under forumet med ett nordiskt nätverk av civilsamhällesaktörer som alla jobbar med kvinnor, fred och säkerhetsfrågor i sina respektive länder. Tillsammans bjuder vi in till ett seminarium och en workshop där vi vill lyfta dagens implementering av resolution 1325 och skapa en diskussion om hur vi kan effektivisera det framtida arbetet.

FN:s säkerhetsråds resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet var på många sätt banbrytande när den antogs år 2000. De nordiska länderna var bland de första länderna att utarbeta nationella handlingsplaner för dess implementering. Men var står vi i dag, nästan 15 år senare? Trots att de nordiska regeringarna de senaste decennierna tagit steg i rätt riktning tyder både forskning och det civila samhällets skuggrapporter på att mycket arbete fortfarande återstår. Det är därför hög tid att återuppväcka debatten och uppdatera kunskapen om resolution 1325 i ett nordiskt sammanhang. Är de nordiska länderna fortfarande bäst i klassen när det gäller 1325-arbete och hur banar vi väg för en starkare nationell implementering i framtiden? Detta och mycket mer kommer att diskuteras under våra två programpunkter.

Seminarium: Women, Peace and Security: Are the Nordic countries leading the way?
Datum: Fredag 13e Juni 2014
Tid: 12:00-13:30
Plats: Nordiskt Forum Malmö 2014, Malmö Arena
Lokal: Taikon

Workshop: A United North for UNSCR1325: Women, Peace and Security (OBS! Endast för det civila samhällets aktörer, föranmälan krävs): 
Dag: Söndag 15e Juni 2014
Tid: 11:10-12:40
Plats: Nordiskt Forum Malmö 2014, Malmö Arena
Lokal: Furuhjelm

Några av seminariets och worskhopens deltagare:
Madeleine Rees, Generalsekreterare, WILPF International (uk)
Maj Britt Theorin, Före detta ordförande, Operation 1325 (se)
Torunn Tryggestad, Forskare, PRIO –The Peace Research Institute Oslo (no)
Kristiina Vainio, Vice ordförande,1325 Network Finland (fi)
Lis Garval, Förde detta ministerrådgivare om genus, fred och säkerhet (dk)
Helga Þórólfsdóttir, Oberoende konsult på genus och säkerhet för Islands utrikesdepartement (is)
Pirjo Jukarainen, Forskare, Acaide Oy och PhD docent University of Tampere (fi)
Åsa Eldén, Kanslichef, Operation 1325 (se)
Jon Rian, Programrådgivare, FOKUS – Forum for Women and Development (no)
Elina Multanen, VD, Finland National Committee for UN Women (fi)
Ida Harsløf, Medordförande, WILPF Denmark (dk)
Magnea Marinósdóttir, Rådgivare för kvinnor, fred och säkerhet (is)

Observera att för att delta vid våra programpunkter krävs en biljett till konferensen Nordiskt Forum Malmö 2014, detta kan köpas här. För frågor och anmälan (endast till workshopen) kontakta projektledare Jenny Molin på jenny.molin@operation1325.se eller +46 73 076 55 01.

****
För mer information och inbjudan till seminariet och workshopen, ta en titt på de två bifogade dokumenten högst upp till höger på denna sida  (bara på engelska).