Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om vårintegritetspolicy

Engagera

dig

I år firas den internationella kvinnodagen även den 5 mars för att så många skolor som möjligt och dess elever ska kunna närvara och årets tema är ”Rätten till min kropp”.

I år firas den internationella kvinnodagen även den 5 mars för att så många skolor som möjligt och dess elever ska kunna närvara och årets tema är ”Rätten till min kropp”. Operation 1325 kommer tillsammans med fyrtiotal andra organisationer (Åttonde mars nätverket) hålla en utbildningsdag på Fryshuset där det kommer ske intressanta seminarier, workshops, debatter, konserter och andra aktiviteter. Eventet kommer att rikta sig främst mot ungdomar men självfallet är allmänheten också välkomna. 

Årets tema, ”Rätten till min kropp” handlar om att uppmärksamma och problematisera hur den kvinnliga kroppen sexualiseras. Temat är viktigt för Operation 1325. Kvinnor porträtteras ur ett sexistiskt perspektiv där hennes kropp objektifieras istället för att se henne som en aktivt handlande individ. I post- och konfliktländer blir kvinnor betraktade antingen som mål, då de utsätts för sexuellt våld för att komma åt fienden, eller som försvarslösa och därför måste de skyddas. Operation 1325 hävdar att kvinnor är en viktig aktör för det fredsskapande arbetet och då måste vi komma ifrån de attityder som förminskar kvinnans handlingskraft. För att lyckas måste vi samarbeta och det är just vad denna dag handlar om och symboliserar- sammarbete. Vi är ett stort nätverk med olika kompetensområde och fokus men den gemensamma nämnaren ligger i att vi vill att kvinnors makt och rättigheter ska öka. 

Under detta event kommer Operation 1325 att erbjuda seminariet ”Upplev rätten till min kropp genom Nonviolent Communication” med upplevelsebaserade övningar och rollspel som utgår ifrån de egna behoven och att bekräfta det en behöver. Vi kommer även att ha ett bokbord med information om vår verksamhet och om resolutionen 1325. Eventet är gratis, på svenska och en del av seminarierna kommer hållas på engelska.  

För att se dagsprogrammet: http://www.8mars.se/dagprogrammet/

Vi ses den 5 mars på Fryshuset!

#Rättentillminkropp #8mars