Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om vårintegritetspolicy

Engagera

dig

Under den arabiska våren har kvinnorna varit aktiva och haft stor del i revolutionens genomslag.

Under den arabiska våren har kvinnorna varit aktiva och haft stor del i revolutionens genomslag. Men under revolutionen har kvinnors rättigheter blivit åsidosatta, och lite händer för att förbättra situationen för kvinnors politiska deltagande, speciellt i freds- och säkerhetsfrågor.

Operation 1325 kommer på lördagen den 29 september klockan 13:20 vid Internationella Torgets Stora Scen därför lyfta denna fråga på Bok- och Biblioteksmässan, med problematisering kring hur situationen för kvinnor i regionen ser ut och vad som krävs för att förändra den. I seminariet Makt åt kvinnor i den arabiska våren kommer därför Maj Britt Theorin, fd Europaparlamentariker och tidigare ledare för den svenska nedrustningskommissionen, samt Cecilia Uddén, Mellanösternkorrespondent Sveriges Radio med mångårig erfarenhet i regionen, att samtala om frågan och ge deras syn på vad som krävs för att öka kvinnors makt.

I anslutning till seminariet arrangeras det även ett eftersnack där medverkande från seminariet fortsätter att svara på frågor om kvinnors rättigheter och politiska deltagande i den arabiska regionen. Detta sker vid Operation 1325:s monter på det Internationella Torget, där Operation 1325 under mässan även kommer att presentera de projekt organisationen har som rör kvinnors rättigheter och FN:s resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet i Nordafrika.

För ytterligare information:
Maj-Britt Theorin, ordförande Operation 1325, theorin@swipnet.se
Julle Bergenholtz, projektledare Operation 1325, julle.bergenholtz@operation1325.se