Operation 1325 höll succéseminarium på Bokmässan

SoME Gavobevis 2023

29 september 2012

Under Bok- och Biblioteksmässan har arrangerade Operation 1325 under lördagen seminariet ”Makt åt kvinnor i den arabiska våren?”, där Maj Britt Theorin och Cecilia Uddén samtalade kring kvinnors möjligheter att höja sina röster i regionen, och hur resolution 1325 kan användas för att öka kvinnors makt. Seminariet var välbesökt, och uppmanade lyssnarna till handling genom att ta till sig information och att vara med och påverka för en starkare 1325-lagstiftning.

Kvinnor journalisters betydelse

Under seminariet berättade Cecilia Uddén att kvinnliga journalister i den arabiska regionen ofta får utstå trakasserier för att de utmanar de klassiska manliga strukturerna. När kvinnor blir trakasserade är det dock inte mannen som ses som den som är skyldig; det är istället kvinnorna som ses som smutsiga och som några som alltid har en egen agenda. Uddén menar att detta är ett stort problem men att unga kvinnor nu börjar utmana de här problemen. De har dock inget stöd från någon högre politisk ledare, men fortsätter ändå att verka för kvinnors rätt att uttrycka sina åsikter.

Operation 1325:s nya projekt om arabiska våren

Till följd av att den arabiska våren inte har inneburit den vår för kvinnors rättigheter som många hade hoppats på har Operation 1325 startat ett projekt som involverar kvinnoorganisationer från åtta olika länder i regionen, säger Maj Britt Theorin. Det nätverk som är tänkt att bildas ska fungera som en front för att implementera resolution 1325 i de respektive länderna, och Maj Britt Theorin menar att resolution 1325 kan vara ett betydande redskap för att öka kvinnors politiska makt.

Kvinnor gör skillnad trots svåra hinder

Cecilia Uddén menar att även om kvinnor inte har uppnått en betydande politisk makt till följd av den arabiska våren finns det ändå många starka kvinnor som aktivt arbetar för kvinnors ökade inflytande. Dock menar hon att man inte kan dra arabregionen över en kam. Exempelvis är kvinnornas möjligheter att påverka i Libyen mycket sämre än i Egypten. ”Jag blev så chockad när jag upptäckte att de dagliga demonstrationerna som hölls var alla kvinnliga demonstranterna instoppade i en bur runt den plats där kvinnor stod och demonstrerade”, säger Uddén, men menar att kvinnorna är fortsatt starka och villiga att förändra sitt samhälle.

Anmodan till starkare 1325-handlingsplan för sverige

Som avslutning berättade Maj Britt Theorin om den svenska 1325-handlingsplanen och hur den saknar mätbara mål och större ekonomiska resurser för att genomföra reella förändringar. Hon manade därför lyssnarna till att stå upp för en starkare lagstiftning om resolution 1325 genom den namninsamling som Operation 1325 har under mässan.

Vad som sker för resolution 1325 och kvinnors politiska makt i den arabiska regionen är svårt att sia om, men ett är klart; den stora engagemanget och viljan att förändra kommer att bestå.

Julle Bergenholtz

Du kanske också gillar...

EU VAL 9 JUNI

EU VAL 9 JUNI

Den 9 juni är det val till Europaparlamentet, i Sverige. Detta är din möjlighet att göra din röst hörd för Sverige, EU...