Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om vårintegritetspolicy

Engagera

dig

Idag, den 27 januari, uppdateras säkerhetsrådet på det humanitära läget i Gaza.

Idag, den 27 januari, uppdateras säkerhetsrådet på det humanitära läget i Gaza. De officiella dödssiffrorna visar att under loppet av tre veckor miste 1300 människor i Gaza sina liv. Av dom var 700 civila män, kvinnor och barn. Över 20 000 människor är skadade och den humanitära katastrofen är ett faktum. Operation 1325s ordförande Birgitta Ahlqvist kräver att en oberoende FN-kommission, där kvinnor är representerade, tillsätts för att utreda om krigsförbrytelser har begåtts.


Den feministiska kvinnoorganisationen Isha L'Isha från Israel skrev på nyårsdagen ett brev till Israels premiärminister Ehud Olmert och försvarsminster Ehud Barak om att våldet mot systrarna i Gaza måste upphöra. Dom utpekar sin egen regering som huvudansvarig för den blodiga konflikten.
– Det oproportionerliga våldet kommer enbart att leda till ökad osäkerhet istället för säkerhet, skriver organisationen.
När bomberna nu har slutat falla och EU och FN samlas vid förhandlingsborden för att diskutera situationen i området, måste organisationernas representanter vända sig till kvinnor och kvinnoorganisationer. Dom måste försäkra sig om att fredssamtal och utredningar om krigsförbrytelser inte utesluter kvinnors erfarenheter och situation.
Operation 1325s ordförande Birgitta Ahlqvist uppmanar därför den svenska statsminister Fredrik reinfeldt och FN:s generalsekrerterare Ban Ki-Moon i ett öppet brev att ta det ansvar som följer av resolution 1325; kvinnor får inte uteslutas från samtalen om Gaza.

Läs brevet från Isha L'Isha till Ehud Olmert här, läs Operation 1325s brev till Fredrik Reinfeldt här, läs Operation 1325s brev till Ban Ki-Moon här.