Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om vårintegritetspolicy

Engagera

dig

Ett sjuttiotal personer hade samlats i ABF:s lokaler på Sveavägen i Stockholm i onsdags för att lyssna på Margot Wallström, FN:s generalsekreterares före detta särskilda representant i fråg

Ett sjuttiotal personer hade samlats i ABF:s lokaler på Sveavägen i Stockholm i onsdags för att lyssna på Margot Wallström, FN:s generalsekreterares före detta särskilda representant i frågor som rör sexuellt våld i konflikter. Föreläsningen ”Lag om mineralspårning – för ett globalt ansvar mot våldtäkter som vapen” arrangerades av UN Women Stockholm som en del i samtalsserien ”Sveriges brott mot Kvinnokonventionen.”

Margot Wallström talade passionerat om sitt arbete med sexuellt våld i konflikter och behovet av en lagstiftning i Sverige och EU för att förhindra försäljning av mineraler som finansierar militära grupper som begår övergrepp mot civila.

Även om fokus på föreläsningen låg på bekämpandet av sexuellt våld i konfliktområden, fokuserade Wallström också på vikten av kvinnors makt och inflytande.  Hon poängterade att kvinnor inte bara är offer och överlevare utan också ett samhälles hopp för framtiden. Särskilt flickors utbildning är centralt då flickor med utbildning får ett ekonomiskt värde som gör att deras påverkansmöjligheter ökar, menar Wallström.

Under frågestunden som följde föreläsningen ställdes många intressanta frågor. Operation 1325:s Ordförande Maj Britt Theorin undrade bland annat hur Margot Wallström ser på att så mycket fokus läggs på den del av resolution 1325 som fokuserar på sexuellt våld och att så lite fokus läggs på vikten av kvinnors aktörskap. Wallström svarade att hon inte ser någon mottsättning i att så mycket fokus läggs på sexuellt våld. Hon uttryckte att hon snarare ser diskussionen om sexuellt våld i konflikter som en ingång till att tala om kvinnors makt och inflytande.

Emmicki Roos