Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om vårintegritetspolicy

Engagera

dig

I förra veckan släppte Operation 1325 ett pressmeddelande om att stå upp för kvinnors rättigheter i Sudan och frige Intisar Sharif Abdallah, som dömts till stening efter en rättsprocess ful

I förra veckan släppte Operation 1325 ett pressmeddelande om att stå upp för kvinnors rättigheter i Sudan och frige Intisar Sharif Abdallah, som dömts till stening efter en rättsprocess full av brister. Världsorganisationen mot tortyr, OMCT, kan nu dock bekräfta att Sharif Abdallah har friats från alla anklagelser och blivit utsläppt ur fängelset.

Stöd världen över

I maj anmodade Amnesty International att omvärlden skulle ta ställning för kvinnors rättigheter i Sudan och stödja Intisar Sharif Abdallahs fall för hennes omedelbara frigivelse. Operation 1325, och många andra organisationer runtom i världen, lyssnade. Genom ett pressmeddelande, där samtliga ordförande i Operation 1325:s paraply skrev på, uppmärksammades media och anmodades omvärlden att ta ställning för Sharif Abdallahs fall och visa att rättsprocessen i hennes fall inte är acceptabel. Med det nationella och internationella stödet släpptes Sharif Abdallah i tysthet den 20 juni. Operation 1325 gläds med detta resultat och även åt opinionen som har skapats för att ge stöd åt ett kvinnoöde.

Bakgrund

I maj arresterades Intisar Sharif Abdallah och en man sedan det framkommit att dessa två hade varit otrogna mot sina respektive makar. Mannen i fråga släpptes snabbt medan Sharif Abdallah fängslades. Under rättegångsprocessen fick hon inte tillgång till det juridiska stöd hon skulle varit garanterad, och fick heller ingen tolk till förfogande, då hennes arabiska inte var tillräckligt avancerad för en juridisk process. Sharif Abdallah dömdes till stening den 26 maj, men har nu frigivits till följd av påtryckningar i Sudan och från opinionsbildare i världen.