Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om vårintegritetspolicy

Engagera

dig

”Vi sätter ner foten.

”Vi sätter ner foten. Kvinnors rättigheter och jämställdhet måste prioriteras i de politiska val och beslut som formar utvecklingen i Sverige och internationellt.” Det går idag att läsa i en debattartikel på SVT Debatt underskriven av Operation 1325 och 20 andra organisationer för att uppmärksamma Internationella Kvinnodagen imorgon.

Vi har den senaste tiden sett en allt mer intensifierad debatt kring jämställdhet och feminism i Sverige. Med de senaste åren har även inneburit många bakslag för kvinnors och flickors rättigheter, i Sverige, i Europa och internationellt. Flera fall av fruktansvärt brutalt sexuellt våld mot kvinnor och flickor har skakat om världen, från Stockholm till Mumbai. Vi har sett konservativa krafter som försökt, och ibland lyckats, inskränka kvinnors rätt till kontroll över sina egna kroppar, till exempel när det gäller abort. I Europa har vi erfarit hur finansiering till arbete för kvinnors rättigheter dragits in som en följd av ekonomisk kris. Internationellt har det blivit allt svårare att enas i FN-förhandlingar om kvinnors rättigheter.

Dags för handling

Vi är många som fått nog. Det är dags för handling.  Åttondemarsnätverket, ett nätverk bestående av ett nittiotal svenska organisationer där Operation 1325 är en del, tar nu ledningen för samhällets utveckling. Vi har gått samman för att vända utvecklingen och vi utmanar oss själva och andra att analysera och föreslå lösningar, till gagn för samhället. Med anleding av detta publiceras idag en debattartikel på SVT debatt där vi ställer gemensamma krav på hur vi ska avancera arbetet för ett mer jämställt samhälle, i Sverige och internationellt.

Event på Fryshuset 8 Mars

Imorgon, på Internationella Kvinnodagen, bjuder Åttondemarksnätverket även in till en heldag med debatt och seminarier på Fryshuset i Stockholm. På temat ”Dags för handling” kommer vår tids stora utmaningar och framtida möjligheter att diskuteras. Det är också nu, med mindre än 100 dagar kvar, uppladdningen inför den historiska kvinnorättskonferensen Nordiskt Forum Malmö 2014 – New Action on Women’s Rights börjar på allvar.

Deltar under dagen gör bland annat jämställdhetsminister Maria Arnholm, Margareta Winberg, Ida Östensson, Arkan Asaad och Femtastic Sound. Operation 1325 kommer att finnas på plats med bokbord där vi kommer att prata om det Nordiska projekt och samarbete som inletts för att titta närmare på den nordiska implementeringen av kvinnor, fred och säkerhetsagendan vid ett seminarium och en workshop på Nordiskt Forum. Vi ses där!