Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om vårintegritetspolicy

Engagera

dig

Den 21 oktober håller FN:s säkerhetsråd sin årliga öppna debatt kring kvinnor, fred och säkerhetsagendan. Konferensen sker i en tid av en växande transnationell anti-genusrörelse. Det tydliggörs i en ny rapport från The Centre for Feminist Foreign Policy.  

Det är viktigt att förstå den globala anti-genusrörelsen för att kunna stödja och främja regeringar och organisationer som arbetar för kvinnors lika och mänskliga rättigheter, slår The Centre for Feminist Foreign Policy (CFFP) fast. Rapporten analyserar rötterna till anti-genusrörelsen, dess aktörer, vad de står för, vad de är emot, och deras strategier och narrativ. Rörelsen beskrivs som en högst organiserad, men icke centraliserad, transnationell rörelse med goda ekonomiska förutsättningar, som arbetar för att underminera kvinnors och LGBTQI* individers rättigheter och civilsamhällets handlingsutrymme.  

Rapporten slår vidare fast att framgångarna för anti-genusrörelsen måste ses i ljuset av en generell minskning av frihet globalt och i synnerhet det krympande utrymmet för civilsamhället. Rörelsen använder sig av narrativ som spär på rädslor, där kampen för kvinnors och LGBTQI* rättigheter beskrivs som en totalitär ideologi. CFFP vill med rapporten upplysa och bidra till kunskap om att arbetet mot anti-genusrörelsen är en av de största utmaningarna idag, och att dess utbredda utveckling redan inskränker på kvinnors och LGBTQI* individers rättigheter globalt.  

Operation 1325 arbetar tillsammans med paraplyorganisationen CONCORD för att påverka både den svenska regeringen och EU för kvinnors rättigheter och civilsamhällets fortsatta handlingsutrymme.  

Läs hela rapporten HÄR.