Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om vårintegritetspolicy

Engagera

dig

Operation 1325:s påverkansarbete bidrog till ökat fokus på kvinnors rättigheter inom regeringens utrikespolitik, slår en rapport från PRIO fast.  

Rapporten beskriver hur Sveriges utrikespolitik utvecklats till en feministisk utrikespolitik. Efter antagandet av säkerhetsresolution 1325 år 2000 satte svenska civilsamhällesorganisationer press på regeringen att integrera resolutionen i dess utrikespolitik. Tillsammans med Kvinna till Kvinna nämns Operation 1325 som en av två civilsamhällesorganisationer som starkt argumenterade för en vändning inom utrikespolitiken. Operation 1325 lobbade för en ökad integrering och inkludering av resolution 1325 i utrikespolitiken och argumenterade även för att resolutionen skulle översättas till svenska så att den kunde nå större spridning inom Sverige. 

Rapporten behandlar Sveriges ordförandeskap i FN:s säkerhetsråd år 2017 – 2018 och presenteras vid två rundabordssamtal organiserat av Nordiska Afrikainstitutet under oktober och november. PRIO står för Peace Research Institute Oslo och är Norges fredsinstitut.  

Läs rapporten HÄR.