Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om vårintegritetspolicy

Engagera

dig

Många kvinnor och unga tjejer upplever ”catcalling” under sin vardag och detta var något som Diabella fredsinfluencers ansåg var viktigt då det påverkar majoriteten av kvinnor och unga tjejer. 

Fredsinfluencerna anordnade en workshop på en fritidsgård och pratade med andra unga tjejer om dessa frågor. De flesta tjejerna hade blivit kallade för saker som de tyckte var obehagligt att få höra. Detta skedde på olika ställen, i centrum, på skolan, fritidsgården och även i stan där äldre män kallar unga tjejer för olika saker. 

De unga tjejerna delade även med sig att de killar som uttrycker sig på olika sätt som inte är okej har inget konsekvenstänk och anser att tjejer ska vara tacksamma att de får höra det de har att säga. Det kom fram även att beroende på kontext och plats kan det vara lämpligt och även glädjande om man får höra något fint om sig själv. 

Det diskuterades varför en tror att killar och män gör detta och kom fram till att de vill visa att de har makt inför kompisar. Unga tjejerna menade att när en pratar om detta sker det lite förändring, om en säger ifrån till en kille kan de säga ”förlåt, ville bara säga att du var fin”. Det bör pratas mer om detta ämne i skolor även om de flesta inte skulle bry sig. Sociala medier borde också användas som ett medel för att belysa detta problem. I sociala medier borde alla som varit med om ”catcalling” skriva om det precis som #metoo. Det är dock inte kvinnors och unga tjejers ansvar att förhindra ”catcalling”.