Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om vårintegritetspolicy

Engagera

dig

Under fyra veckor träffas civila samhällets aktörer med bland andra ett statsråd, journalister och forskare.

Under fyra veckor träffas civila samhällets aktörer med bland andra ett statsråd, journalister och forskare. Deltagarna kommer från länder som Georgien, Liberia och Södra Sudan för att hitta vägar för kvinnor att skapa fred i sina hemländer. International Training Program är i full rullning.

Operation 1325 är i färd med att leda workshops under den första fasen av ITP:n för resolution 1325, i Sidas regi. Vi samarbetar med Kvinna till Kvinna och InDevelop som tillsammans vann upphandlingen för att hålla kursen.

Hur har konflikten påverkat kvinnorna

I den första delen, den 31 oktober och 1 november, var Operation 1325:s Emma Johansson och Helena Sundman med och höll i trådarna. Deltagarna fick börja med att berätta hur konflikten påverkat kvinnorna. En gemensam nämnare var att stora mängder kvinnor i deltagarnas hemländer blivit våldtagna och att de fått ta rollen som ensamma familjeförsörjare. I flera av de länder som var representerade hade regeringarna skaffat handlingsplaner, eller var i färd med det.

Många av deltagarna konstaterade att regeringarna kunde sedan nöja sig med att ha ett dokument men att de inte arbetade för att genomföra dess andemening.

”Du är lösningen på mitt problem”

Ett viktigt fokus för kursen var att deltagarna skulle lyssna på de olika nivåerna som representerades där, för att överbrygga hinder och hitta gemensamma lösningar. De länder som representerades var: Georgien, Södra Sudan, Liberia, DR Kongo och Colombia. Exempel på de kategorier av yrken och nivåer som fanns representerade: journalister, poliser, statsråd, tjänstemän från  utrikesdepartement, forskare.

(Fakta)
Deltagarna arbetar vidare hemma på projektidé

Det är första gången som resolution 1325 utgör ett tema för Sidas International Training Program. Sida har annars ett 90-tal olika teman inom ITP.
Deltagarna får i första omgången komma till Stockholm i fyra veckor. Sedan får de arbeta med ett projekt som ska leda till konkreta resultat i resolutionens anda, i ett halvår i sina hemländer.

Källa: www.sida.se

       ”Kvinnor och flickor har rätt att delta i politiska processer och i   andra beslutsfattande mekanismer och kvinnors roll som aktörer behöver stärkas, speciellt i konflikt och postkonfliktområden.”

Citat från Sidas inbjudan till ITP, UN Resolution 1325: Women, Peace and Security.

Helena Sundman