Bombningar och oegentligheter efter valet i sudanesiska Södra Kordofan

SoME Gavobevis 2023

14 juni 2011

En konflikt över valresultat i den sudanesiska delstaten Södra Kordofan har lett till utbrett dödande och 50 000 flyktingar. Operation 1325:s partner i Nubabergen, NuWeda, uttalar sig emot attacker på civila och försvinnanden, där även egytisk FN-personal ska ha lierat sig med nordsudanesiska attackerande trupper.

Våldsamheterna har exploderat den senaste tiden i Nubabergen. De civila offren, antingen dödade, skadade eller försvunna, kan räknas i hundratal. 53 000 människor har tvingat fly våldet. I början på 90-talet utsattes nubaborna för ett folkmord.

Efter resultaten från valet som hölls i början av maj har egyptiska FN-trupper lierat sig med nordsudanesiska Sudans nationella armé, enligt vår samarbetspartner. Egytiska FN-trupper och norsudanesiska armén jagar tillsammans rätt på och i många fall dödar civila. Motivet har varit att offren tillhört SPLA, Sudanesiska folkets frihetsarmé, skriver NuWeda.

”Var som helst i världen, känner folk förtröstan, säkerhet och mod när de ser FN-missioner i sin närhet. Men för folket i Nubabergen är det tvärtom. De vill gömma sig för de egyptiska FN-trupperna.  Detta är synd och skam,” står det i uttalandet.

I uttalandet kräver NuWeda flera saker:

”Detta är en akut uppmaning till FN att genast dra tillbaka sina (egytiska) trupper från FN-missionen i Kadugli; de stöttar inte civilbefolkningen,” är ett av kraven.

Ett annat krav är att ”det internationella samfundet ska skicka humanitärt bistånd till folket som svälter.”

Enligt FN-missionen UNMIS i Sudan har den hjälpt internflyktingar och lokala samt internationella frivilligorganisationer som samlats utanför FN-missionens huvudkvarter i Kadugli. En FN-konvoj som skulle evakuera FN-personal från Kadugli till norra Kordofan har stoppats av nordsudanesiska armén.

Helena Sundman

(Bakgrund)

Krigsförbrytare vann valet
I det senaste valet som många ser som riggat, vann Ahmed Haroun guvernörsposten i Södra Kordofan, där Nubabergen ligger. Haroun är efterlyst av Internationella Krigstribunalen på 40 åtalspunkter såsom brott mot mänskligheten och krigsbrott i Darfur. Harouns motståndare var den förre detta kommendanten Abdul Aziz, från SPLA, sudanesiska folkets frihetsarmé. Det var denna rebellgrupp som tvingade fram folkomröstningen som möjliggjorde folkomröstningen för att tudela Sudan.
1992 utlöste ett ”heligt krig” som tillät nordsudanesiska trupper och arabisk milis att döda civilbefolkningen i Nubaregionen. De tvingades upp i de oländiga bergen för att försöka leva på rötter, löv och gräs. Många av Nubainvånarna stödde SPLA. Den arméns mål var att reformera och sekularisera hela Sudan.
Efter Sudans delning den 9 juli kommer båda delarna, men främst Södra Sudan att stå öga mot öga med en rad socioekonomiska utmaningar. Av befolkningen lever 90 procent under fattigdomsgränsen, 92 procent av kvinnorna kan inte läsa och skriva och 80 procent av befolkningen saknar tillgång till sjukvård.

Källor: BBC News, Armenian Weekly , UN Daily News

Läs även Human Rights Watchartikel om situationen.

Läs även en analys av situationen där det också nämns att de egytiska fn-soldaterna inte är neutrala. http://www.sudaneseonline.com/en3/publish/Articles_and_Analysies_12/Why_are_the_Nuba_of_Sudan_Protesting_by_Suleiman_Musa_Rahhal_FIBMS_printer.shtml

Du kanske också gillar...

Operation 1325 söker medarbetare 

Operation 1325 söker medarbetare 

Operation 1325 arbetar med frågor som rör kvinnor, fred och säkerhet. Vi söker en medarbetare till vårt kansli. Anställningen är på halvtid fram tills årsskiftet, med möjlighet till förlängning. Arbetet innebär uppföljning av pågående samarbetsprojekt i Palestina,...

Analys av Reformagendan för svenskt bistånd

Analys av Reformagendan för svenskt bistånd

I december 2023 presenterade Regeringen den nya Reformagendan för svenskt bistånd. Med ledorden ”frihet, egenmakt och hållbar tillväxt” introducerades en ny inriktning för det svenska biståndet. Den nya inriktningen markerar en tydlig förändring från ett bistånd som...

EU VAL 9 JUNI

EU VAL 9 JUNI

Den 9 juni är det val till Europaparlamentet, i Sverige. Detta är din möjlighet att göra din röst hörd för Sverige, EU och världen.  De senaste årens påfrestningar, såsom pandemin, konflikter och inflation, har påverkat kvinnor världen över. Samtidigt står vi...

Öppet brev till Tobias Billström

Öppet brev till Tobias Billström

I dagarna reser du i egenskap av Sveriges utrikesminister till Israel och Palestina. Resan är ett viktigt tillfälle för ministern att samtala med olika aktörer och att tydliggöra Sveriges ståndpunkter. Därför vill vi svenska organisationer med stort engagemang i den...