Colombia och Bosnien-Hercegovina nytt fokus för Margot Wallström

SoME Gavobevis 2023

24 maj 2011

 

I sitt fortsatta arbete som FN:s speciella sändbud för arbetet mot sexuellt våld i krig kommer Margot Wallström rikta strålkastarljuset på Colombia och Bosnien-Hercegovina.

Detta sa Margot Wallström den 24 maj till besökare på DN:s utrikesdag då man kunde följa henne på videoskärm från New York.

– De som för krig verkar alla tycka att våldtäkt är ett effektivt vapen som är billigt och tyst, sa Margot Wallström.

Hon sa även att det har visat sig att den utbredda förekomsten av våldtäkter i krig har en hög kostnad för de aktuella länderna.

 Allt detta har varit tydligt i Kongo och nu ska vi också lägga fokus på Colombia och Bosnien-Hercegovina, sa Margot Wallström.

Colombia mindre känt för våldtäkter
På Colombiagruppen i Stockholm sitter i dagarna samordnare Emma Sjöblom och planerar de sista detaljerna inför ett seminarium om Colombia där Margot Wallström ska delta. Den 13 juni kommer Wallström till Medelhavsmuseet för att prata med colombianska kvinnor från organisationer som bland annat jobbar med konfliktrelaterat sexuellt våld. En av dem arbetar med att stötta en grupp kvinnor som ska vittna mot en colombiansk paramilitär som ställts inför rätta för att ha utfört och gett order om våldtäkter.

 Det är väldigt viktigt för utvecklingen i landet att Colombia är ett av Margot Wallströms fokusländer. När de gäller sexuellt våld i konflikter tänker nog många på Kongo-Kinshasa, Liberia och Balkan. Den aspekten av Colombias konflikt är väldigt bortglömd, säger Emma Sjöblom.

Gruppen hon representerar är ett nätverk av elva organisationer som vill sprida kunskap om situationen i Colombia.

Kvinnor som fredsagenter i Södra Sudan
På DN:s utrikesdag fick Margot Wallström även frågan om hon kommer att arbeta med kvinnor som aktörer för fred och inte endast med frågan om kvinnor som offer för våld.

På det svarade Margot Wallström att hon och ett speciellt utsett team snart ska besöka Södra Sudan för att se hur kvinnor kan få mer inflytande i upprättandet av den nya staten.

Helena Sundman

Du kanske också gillar...

Analys av Reformagendan för svenskt bistånd

Analys av Reformagendan för svenskt bistånd

I december 2023 presenterade Regeringen den nya Reformagendan för svenskt bistånd. Med ledorden ”frihet, egenmakt och hållbar tillväxt” introducerades en ny inriktning för det svenska biståndet. Den nya inriktningen markerar en tydlig förändring från ett bistånd som...

EU VAL 9 JUNI

EU VAL 9 JUNI

Den 9 juni är det val till Europaparlamentet, i Sverige. Detta är din möjlighet att göra din röst hörd för Sverige, EU och världen.  De senaste årens påfrestningar, såsom pandemin, konflikter och inflation, har påverkat kvinnor världen över. Samtidigt står vi...

Öppet brev till Tobias Billström

Öppet brev till Tobias Billström

I dagarna reser du i egenskap av Sveriges utrikesminister till Israel och Palestina. Resan är ett viktigt tillfälle för ministern att samtala med olika aktörer och att tydliggöra Sveriges ståndpunkter. Därför vill vi svenska organisationer med stort engagemang i den...

Ge bort en meningsfull gåva på mors dag 

Ge bort en meningsfull gåva på mors dag 

Ge bort en meningsfull gåva på mors dag.  Operation 1325 har länge arbetat i Palestina tillsammans med kvinno- och fredsorganisationer som arbetar för fred och demokrati. Med ditt stöd kan vi fortsätta detta viktiga samarbete.  Just nu har vi ett pågående projekt...