Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om vårintegritetspolicy

Engagera

dig

Trots att en väpnad konflikt i Södra Kordofan pågått och stegrats sedan den 5 juni uteblir nödhjälp till flyktingar. Samtidigt tillåts grova människorättsbrott.

Trots att en väpnad konflikt i Södra Kordofan pågått och stegrats sedan den 5 juni uteblir nödhjälp till flyktingar. Samtidigt tillåts grova människorättsbrott. Vi i Operation 1325 som arbetar för att ge makt åt kvinnor i fredsprocesser enligt FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 har direktkontakt med kvinnoorganisationer över hela Sudan, så även i Nubabergen. Den organisation vi samarbetar med heter NuWeda. De är desperata och vädjar om omedelbart stöd.

Hundratals offer

Bombningar och nordsudanesiska regeringstruppers framfart på marken har redan skördat hundratals offer. Vittnen talar om massgravar för dem som misstänkts sympatisera med Sudanesiska folkets frihetsrörelse, SPLM, den grupp i Syd-Sudan som pressade fram en folkomröstning om ett tudelat Sudan.

Folket tvingas fly hals över huvud från sina hem och flyktingar gömmer sig som boskap i grottor. Vad som förvärrar läget är att stora delar av FN:s katastrofinsatser stoppats av regeringstrupper, rapporterar UN News Service. Enligt NuWeda får hela familjer sitta oskyddade och svältande i stekande sol.

Även World Food Program har slut på mat – deras hjälp är i dagsläget helt otillräcklig. Att betänka är också att folket i Nubabergen utsattes för folkmord under tidigt 90-tal.

Operation 1325 uppmanar den svenska regeringen att verka för att hjälp når fram till de växande flyktingmassorna inom och från Södra Kordofan. Regeringen bör även kräva att fredsbevarande insatser konsulterar och inkluderar kvinnliga ledare samt kvinnogrupper i de nödvändiga fredsbevarande insatserna. De besitter nyckelinformation om vad som sker i konfliktens skugga, behoven hos befolkningen och har viktig erfarenhet av tidigare krig. Halva befolkningens kunskap får inte återigen ignoreras.

FN-personal hjälper regeringen

NuWeda meddelar att det pågår oegentligheter inom FN:s egna trupper. Efter resultaten från guvernörsvalet som hölls i början av maj har band knutits mellan egyptiska FN-trupper och nordsudanesiska Sudans nationella armé. Egyptiska FN-trupper bidrar med information till nordsudanesiska armén för att jaga rätt på och i flera fall döda civila, meddelar NuWeda. Motivet har varit att offren tillhört SPLA, Sudanesiska folkets frihetsarmé.

Rädda för FN-missionen

”Var som helst i världen, känner folk förtröstan, säkerhet och mod när de ser FN-missioner i sin närhet. Men för folket i Nubabergen är det tvärtom. De vill gömma sig för de egyptiska FN-trupperna. Detta är synd och skam,” meddelar NuWeda. Organisationen anser att de egyptiska FN-trupperna i Kadugli måste dras tillbaka.

Ett annat krav är att ”det internationella samfundet skickar humanitärt bistånd till folket som svälter.”

Är inte befolkningen i Sudan intressant för Sverige? Vad gör den svenska regeringen?

Maj Britt Theorin

Operation 1325

 

Fakta 

Bakgrund:

1992 utlöstes ett ”heligt krig” som tillät sudanesiska trupper och arabisk milis att döda civilbefolkningen i Nubabergen. De tvingades upp i de oländiga bergsområdena för att försöka leva på rötter, löv och gräs. Många av Nubainvånarna stödde SPLM, sudanesiska folkets frihetsröresele vars mål var att sekularisera Sudan.

I det senaste valet den 2 maj som många ser som riggat, vann Ahmed Haroun guvernörsposten i Södra Kordofan. Området är rikt på olja. Haroun är efterlyst av Internationella Krigstribunalen på 40 åtalspunkter, såsom brott mot mänskligheten och krigsbrott. Motståndaren var den förre detta kommendanten Abdul Aziz, från SPLA, den väpnade gruppen inom SPLM.

Läs artikeln i Göteborgsposten.