Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om vårintegritetspolicy

Engagera

dig

”Makt åt kvinnor i den arabiska våren” var titeln när Operation 1325 bjöd in till seminarium under Almedalen.

”Makt åt kvinnor i den arabiska våren” var titeln när Operation 1325 bjöd in till seminarium under Almedalen. 132 personer kom för att lyssna till Bitte Hammargren, Cecilia Uddén, Ingmar Karlsson och Afrah Nasser, som alla belyste kvinnors situation och regionen i stort genom sina erfarenheter. Här är ett axplock av ämnen, frågor och diskussioner som uppkom under seminariet.

Tre gånger fler Mohammed än kvinnor i parlamentet

Alla seminariedeltagare fick chansen att introducera sig själv och hur man såg på problematiken gällande kvinnor och den arabiska våren. En av de mest målande beskrivningarna kom från Cecilia Uddén, som beskrev Egyptens parlamentariska situation som ”talande för läget gällande kvinnors representation i Egypten”. I Egyptens parlament ingår det exempelvis tre gånger så många män som heter Mohammed än vad det gör kvinnor. Uddén beskriver därmed Egypten som ”deprimerande för kvinnokämpar” och får med håll från Bitte Hammargren, som också sett hur dalande ekonomi och brist på fokus gällande kvinnors rättigheter har avstannat landets revolution.

Situationen I Yemen

Afrah Nasser, bloggare från Yemen, delade att även om Yemen har förändrats mycket det senaste året, och fått Nobelpriset genom Tawakkul Karmans engagemang, marginaliseras kvinnor och barn i demokratiprocessen. Karman själv har i stort sett försvunnit från sitt engagemang i Yemen, vilket Nasser tror beror på att Karman åker runt i världen och pratar, och därmed har glömt var hon har sina rötter. Nasser menar att det finns tre typer av kvinnor i Yemen som protesterar mot Yemens politik på olika sätt:

1.    Gräsrotskvinnor. Dessa kvinnor protesterar från landsbygden. 70 % av dem är analfabeter, vilket gör att det är viktigt att fokusera på att stärka denna grupp.
2.    Kvinnor i politiken. Dessa blir lätt del i ett spel för att visa på kvinnlig representation, även om de har begränsad makt.
3.    Bourgeoisie (medelklassen). Dessa är aktivisterna, men även de som har lockats över av regeringen för att vara marionetter åt regimen.

Nasser menar att Yemen har en lång väg att gå gällande full demokratisering. Hon ser därför att resan är viktigare än målet, och att det är viktigt att vara positiva genom processen för att nå en skillnad.

Situationen i Syrien och Saudiarabiens inverkan

Ingmar Karlsson, historiker och senior fellow på Centrum för Mellanösternstudier på Lunds Universitet, gav svar på generella frågor kring regionens historia. Han betonade också den stora roll som Saudiarabien spelar och har spelat under den arabiska våren. ”Saudiska pengar finns överallt i regionen och har absolut en påverkan i hur utvecklingen går”, menar Karlsson.

Han menar också att Syrien, som just nu genomgår en våldsam konflikt mellan regimen och aktivister, inte har nåtts av den arabiska våren än, och sannolikt inte kommer nås av den alls. ”80 % av befolkningen stödde regimen i förra året för att den var sekulär, medan majoriteten numera inte vet vad de vill”. Framtiden för regionen, och även för kvinnors rättigheter, är därmed osäker och någonting som behöver bevakas noga för att en hållbar utveckling inom ämnet ska uppnås.

Operation 1325