Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om vårintegritetspolicy

Engagera

dig

Kvinnors rättigheter, den arabiska revolutionen och medias bevakning av den arabiska våren.

Kvinnors rättigheter, den arabiska revolutionen och medias bevakning av den arabiska våren. Dessa ämnen och många fler var frågeämnen som åhörarna lyfte närOperation 1325 samlade fyra experter inom området Mellanöstern, arabiska våren och kvinnors rättigheter.

Hur belyser media den arabiska våren?

En av frågorna som skapade stor uppmärksamhet på seminariet var hur medierna från väst porträtterar den arabiska våren, och om de gör det på ett sakligt, informativt och relevant sätt. och inte genom en etnocentrisk lins. Bitte Hammargren och Cecilia Uddén, båda Mellanösternkorrespondenter, menade att det journalistarbete som varit det senaste året i regionen har utvecklats positivt till följd av den arabiska våren. Dock menar de att det alltid är bra att vara kritiska mot medier, och att belysa när medierna inte prioriterar korrekt.

Vilken inverkan har USA i egyptens revolution?

En av åhörarna som representerade Ship to Gaza var nyfiken på i vilken utsträckning USA har en inverkan i de arabiska revolutionerna. Cecilia Uddén menade att USA i regel har låtit bli att stödja militära grenar av de olika ländernas revolutioner, så även i Egypten, vilket i flera fall har lett till att de militära fraktionerna  har förändrat sitt beteende och varit mer försiktiga i att attackera aktivister. 

Religion och politik – fungerar det?

En kvinna med egyptiskt ursprung från Fryshuset var kritisk till att blanda religion och politik med varandra, och undrade hur panelisterna tänkte. Afrah Nasser från Yemen menade att blandningen är ”a toxic combination that proposes a challenging situation”. Hon menade också att civila samhället och kvinnoorganisationer är viktiga för att dirigera agendan åt rätt håll. Bitte Hammargren menar att rättigheterna för minoriteter i styrande positioner, som kvinnor och homosexuella, inte är prioriterade, och lätt skuffas under stolen. Hon ser där en stor utmaning för regionen och den fortsatta arabiska revolutionen; att stärka kvinnors position.

Julle Bergenholtz