Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om vårintegritetspolicy

Engagera

dig

Fredspriset som just presenterats knyter tydligt an till resolution 1325. Tre kvinnor fick dela på priset, Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee och Tawakkul Karman.

Motiveringen att just ge dessa kvinnor fredspriset är  ”för deras icke-våldskamp för att lyfta kvinnors säkerhet och för kvinnors fulla rätt att delta i fredsbyggande arbete.”

I en presskonferens efter tillgännagivandet av priset sa Thorbjørn Jagland, ordförande i norska nobelkommittén:

– Vi kan inte åsidosätta kvinnorna om vi vill bygga upp en demokrati (efter konflikt).

Han sa även att kvinnor är några av de största förlorarna i krig.

– Det här priset kommer att bli väl mottaget världen över, det är ett viktigt tema, säger han.

Källor:
DN.se, TT

Fakta:
Liberias President, Ellen Johnson Sirleaf, som presenterade den nya handlingsplanen, är Afrikas första kvinnliga demokratiskt valda statsöverhuvud. ”Ma Ellen”, som hon även kallas, har under sin tid vid makten tillsatt flera kvinnliga ministrar på nyckelpositioner och är känd för att driva en reforminriktad politik med fokus på utveckling och demokratisering av samhället. 

Leymah Gbowee mobiliserade och organiserade som fredsaktivist  kvinnor från olika etinska och religiösa grupper för att kämpa emot kriget i Liberia och säkerställa kvinnors delaktighet i politiska val.

Tawakkul Karman har haft en ledande roll i den “Arabiska våren” och har länge kämpat for kvinnors rättigheter och för demokrati i Yemen.

Källa:
nobelpeaceprize.org