Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om vårintegritetspolicy

Engagera

dig

04/09/2013

Går det att mobilisera för fred och att kräva kvinnors deltagande i en kommande fredsprocess mitt under brinnande krig? Att ställa frågor om vad som ska komma sedan, efter katastrofen, känns futtigt, kanske till och med respektlöst under brinnande krig i Syrien. Att tänka framåt när de mest fasansfulla brott mot mänskligheten pågår i skrivande stund är svårt. Men mot alla odds finns det syriska kvinnor som vill mobilisera för fred och ställa krav på kvinnors deltagande i en kommande fredsprocess.

Jag befinner mig på landsbygden i nordvästra Syrien, i en tid då jag inte i min vildaste fantasi kunde föreställa mig den ödeläggelse och skräck som skulle drabba Syrien. Familjen jag besöker har hyrt en minibuss för att alla ska kunna åka med på utflykt. Vi stojar och sitter tätt inklämda i bussen och det är en lättnad när vi stannar för att köpa pannkaksliknande lunch vid sidan av vägen.

Vi vandrar över ängar av vårblommor och stannar och tittar på en gammal ruin. Familjen tillhör den inflytelserika minoritetsgruppen alawiter, men det känner jag inte till då. Ingen bemödar sig med att berätta för mig vilken etnisk-religiös grupp de tillhör. Syrierna själva vet förstås, men det verkade inte viktigt. Idag får jag veta genom bekantas berättelser vem som tillhör vilken grupp, för nu har det blivit livsavgörande. Bekanta berättar om skräcken hos de unga män som desserterat från regeringsarmen och tagit sig till Turkiet. Misären i lägren, där vardagen blivit brutal. Jag hör om kvinnornas villkor som flyktingar i Libanon och Jordanien, hur prostitution blir sättet att överleva.

FÖRMÅGAN ATT SE FRAMÅT

Idag pratas det mest om katastrofhjälp till Syrien och omkringliggande länder. Humanitära insatser till flyktinglägren ska avhjälpa den mest akuta nöden. Stöd till civilsamhället, dess arbete för demokrati och kvinnors rättigheter ligger långt borta. Att ställa frågor om försoning och om vad som ska komma sedan, efter katastrofen, känns torftigt och rentav respektlöst under brinnande krig. Vem kan tänka framåt när de mest fasansfulla brott mot mänskligheten pågår i skrivande stund?

Jo, syriska kvinnor vågar se framåt. Våra syriska partnerorganisationer vill ha stöd för att mobilisera för en kommande fred. Resolution 1325 är precis vad syriska kvinnor behöver, säger en kontakt i Syrien. Hon vill blicka framåt, vara redo för en kommande fredsprocess. Då ska kvinnor vara beredda med sina krav och kräva inflytande. Kvinnors erfarenheter i krig måste räknas när Syrien ska försonas. Kvinnors roll både som offer och som aktörer måste erkännas. Kvinnors behov måste få styra återuppbyggnaden av landet. Kvinnors säkerhet måste värderas lika högt som mäns.

Resolution 1325 erkänner kvinnors rätt att fatta beslut om sitt lands säkerhet. Hur syriska kvinnor ska prioritera sina krav inför en kommande fredsprocess vet endast de själva. Och kan resolution 1325 ingjuta hopp i Syrien så ska vi hjälpa till att sprida det hoppet.

Projektledare, Operation 1325

*****
Läs mer på Palmecentrets sida om hur kvinnor mobiliserar för att få inflytande i en kommande fredsprocess: Syrian Women’s Network och Syrian Women’s Forum for Peace är koalitioner av kvinnor inom oppositionen som vill bygga varaktig fred genom kvinnors deltagande.