Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om vårintegritetspolicy

Engagera

dig

Många flickor och kvinnor har den senaste tiden upplevt en mardröm då de hållits inlåsta med våldsamma förövare i spåren av Corona-pandemins restriktioner. I kontrast till detta visar den senaste tidens våldsbrott mot kvinnor i Sydafrika vilka förödande konsekvenser de lättade restriktionerna kan få. När Sydafrika befann sig i lock-down minskade antalet rapporterade brott. Med den senaste tidens lättade restriktioner har våldet mot kvinnor och flickor ökat markant som ett direkt resultat. Det lyfta förbudet mot alkoholförsäljning är direkt kopplat till den senaste tidens fall av könsbaserat våld som har resulterat i flera tragiska dödsfall[1].    

Ett av den senaste tidens uppmärksammade fall i Sydafrika rör en 28-årig kvinna, gravid i åttonde månaden då hon hittades död, knivhuggen i bröstet och hängd från ett träd. Ingen person har arresterats för brottet i skrivande stund. Ett annat fall handlar om en 25-årig kvinna som hittades knivhuggen till döds i en hamnstad. En misstänkt gärningsman som tros ha varit offrets partner sitter arresterad. I ännu ett fall påträffades en kvinna död, dumpad under ett träd i staden Johannesburg[2]. Med tanke på den stigmatisering som drabbar många utsatta för sexuellt och könsbaserat våld, med ett stort mörkertal av icke-rapporterade fall som en direkt följd, vet vi att siffran för antalet fall är betydligt högre.   

 I Sydafrika mördas en kvinna var tredje timme[3]. Femtio procent av dessa brott begås av en nära anhörig till kvinnan. Enligt Sydafrikas president Cyril Ramaphosa markerar den senaste vågen av våldsbrott mot kvinnor ’a dark and shameful week’ för Sydafrika[4]. Men redan i september 2019 samlades invånare utanför Sydafrikas parlament i Kapstaden med kravet att presidenten måste agera starkare mot den växande krisen av våld mot kvinnor. Den senaste tidens ökning av våldsbrott mot kvinnor i Sydafrika representerar i allra högsta grad ’a dark and shameful week’ i Sydafrikas historia, men den utgör bara en del av en bredare och växande problematik. En problematik som sliter sönder samhällen, upprätthålls av skadliga sedvänjor och består av negativa maskulinitetsnormer, straffrihet för sexuellt och könsbaserat våld och en tystnadskultur kring dessa brott. Nationella ledare och det internationella samfundet har därför ett stort ansvar för att identifiera grundorsakerna och ta krafttag mot sexuellt och könsbaserat våld inte bara idag eller denna vecka, utan varje dag. 

Maria Salenstedt, Styrelsetrainee 2020, Operation 1325. 

#JusticeforNaledi #JusticeforSanelisiwe #SouthAfrica #stopgenderbasedviolence

[1] https://news.cgtn.com/news/2020-06-20/South-Africa-s-femicide-rate-spikes-as-coronavirus-lockdown-lifts-RskMmKKcus/index.html

[2] https://www.bbc.com/news/world-africa-53040513

[3] https://www.aljazeera.com/indepth/inpictures/3-hours-woman-murdered-south-africa-190905103533183.html

[4] https://www.bbc.com/news/world-africa-53040513