Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om vårintegritetspolicy

Engagera

dig

Hur är det att vara kvinnorättsaktivist i Afghanistan? Hur klarar man av att, år efter år, arbeta under dödshot?

Hur är det att vara kvinnorättsaktivist i Afghanistan? Hur klarar man av att, år efter år, arbeta under dödshot? Operation 1325 bjuder, tillsammans med Svenska Afghanistankommittén och Kvinna till kvinna, stolt in till ett seminarium med årets Right Livelihood-pristagare Sima Samar.

Sima Samar tilldelas i år det så kallade ”alternativa Nobelpriset”, Right Livelihood Aaward, för sina stora insatser för hälsovård och utbildning för framförallt kvinnor och barn i Afghanistan. Hon är politiker och var under ett par år minister för kvinnofrågor i landets interimsregering.

Redan 1989 var hon med och grundde organisationen Shuhada, som idag bland annat driver mer än hundra skolor i Afghanistan. Sedan 2004 leder hon människorättskommissionen Afghan Independent Human Rights Commission som övervakar och rapporterar om brott mot mänskliga rättigheter i Afghanistan. Hennes engagemang innebär att hennes eget liv utsätts förstora risker.

Right Livelihood-juryns motivering lyder som följande:
för hennes ihärdiga och modiga engagemang för mänskliga rättigheter, särskilt kvinnors rättigheter, i en av världens mest komplexa och farliga regioner.”

Det så kallade Right Livelihood-priset delas årligen ut i Sveriges Riksdag för att hedra och stödja de som funnit praktiskt genomförbara lösningar på vår tids största utmaningar. Priset instiftades 1980.

Seminarium på ABF Stockholm

Sima Samar tar emot Right Livelihood-priset den 7 december. Dagen efter prisutdelningen har du möjlighet att lyssna på henne på ett seminarium anordnat av Operation 1325, Svenska Afghanistankommittén och Kvinna till kvinna. Seminariet hålls på engelska.

Moderator: Erik Helmerson,ledarskribent på Dagens Nyheter
samt författare.
Datum: Lördag 8 december.
Tid: 13:30-15:00.
Var: ABF-huset, Palmesalen.
Anmälan: Senast 6 dec till leila.rayes@kvinnatillkvinna.se
OBS! Begränsat antal platser.

Du finner inbjudan även som pdf-fil högst upp till höger om denna artikel.
Läs mer om Sima Samar – klicka här