Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om vårintegritetspolicy

Engagera

dig

Under Operation 1325:s seminarium fick publiken höra om situationen i Jemen och kvinnornas roll innan och under den pågående konflikten. Två jemenitiska kvinnor syntes även på film där de berättade om hur utbildningar om resolution 1325 stärkt deras kunskap om kvinnors rättigheter.  

Under seminariet fick vi höra projektledare Omran Khasawneh berätta om hur situationen i Jemen ser ut idag, och hur kvinnorna på civilsamhällesnivå är påverkade.

– Kriget som startades 2014 gjorde att det finns en ganska allvarlig humanitär kris som klassas som en av de värsta i världen, sa Omran.  

Seminariet modererades av kanslichef Annika Schabbauer. Ordförande Lena Sundh var med och fördjupade samtalet med analyser av situationen i Jemen. Hon gav lyssnarna en historisk kontext om Jemens politiska instabilitet och oro sedan avkolonialiseringen och hur återkommande väpnade konflikter varit en verklighet i landet sen dess.  

Fortsättningsvis berättade Lena om hur konflikterna i Jemen resulterade i arabiska våren 2011 och den nationella dialogkonferensen 2013. Hon vävde även in hur jemenitiska kvinnor tagit plats i händelserna. 

– Just i den nationella dialogen och i den arabiska vårens upplopp där var kvinnorna, kanske för första gången, väldigt synliga, säger Lena.  

Omran berättade vidare hur kvinnor bidragit med stora insatser, som år 2011 där resultatet av deras instatser blev att den dåvarande presidenten avsattes. Under 2013, efter stort engagemang från kvinnorna i Jemen, beslutades det att kvinnor ska vara delaktiga på beslutsfattande nivåer och utgöra en kvot på 30% i alla kommittéer. Men även under kriget har kvinnorna haft en betydande roll. Omran berättade om hur jemenitiska kvinnor bistått i det humanitära arbetet och hur de har spelat en stor roll i dåvarande och dagens Jemen.  

Röster från Jemen 

Men även röster från Jemen hördes under seminariet. Filmklipp från två kvinnor som deltar i ett av våra projekt i Jemen syntes där de berättade om hur projektet har bidragit till kunskapsspridning. I videon pratade de om hur resolution 1325 verkat kapacitetsstärkande för kvinnorna som lärt sig mer om sina rättigheter. 

Vi vill tacka alla som lyssnat på seminariet och kommit förbi vår monter! Om ni missade samtalet finns det att se här.