Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om vårintegritetspolicy

Engagera

dig

Inom projektet Women Participation through Media arrangerade vi tillsammans med vår samarbetspartn

Inom projektet Women Participation through Media arrangerade vi tillsammans med vår samarbetspartner Gazete Şujin den första konferensen helgen den 28-29 april. Konferensen gick under namnet Women’s participation in Media i Diyarbakir i sydöstra Turkiet.

 

Gazete Şujin har kopplingen mellan språkbruk och människors beteende som utgångspunkt för sitt arbete.Via sin nyhetsrapportering på sin hemsida vill dem förändra villkoren för kvinnor i Turkiet till det bättre. Genom att skriva artiklar med fokus på kvinnors rättigheter synliggör Gazete Şujin vilket språkbruk som används i övriga media, ett språk där sexism och mannens perspektiv är det tongivande. Genom att både använda ett annat sätt att uttrycka sig och genom att göra ett annat urval i sin nyhetsrapportering påverkar Gazete Sujin sitt eget samhälle och interaktionen mellan människor. På så sätt blir kvinnors rätt till säkerhet i sina vardagliga liv, kvinnors rätt till lika deltagande i media och kvinnors politiska representation, till slut en självklarhet.

 

Vid Gazete Sujins konferens höll journalisten Sibel Yükler en workshop om språket som används i media och hur det kan förändras. Hon gav exempel på sexistiska uttryck och idéer som förekommer i media. Ett exempel är hur mord på kvinnor rapporteras. En rubrik i stil med ”Kvinna mördad på grund av skilsmässa” kan tolkas som att begäran om skilsmässa är en legitim anledning till att ta en kvinnas liv. Det är omöjligt att skriva en sådan rubrik eftersom det aldrig är legitimt att ta en kvinnas liv, säger Sibel Yükler. Om det skulle vara så att rätten ser omständigheterna som förmildrande för mannen, kommer Gazete Şujin dessutom kritisera domen, i sin rapportering från rättegången.

 

Workshopen diskuterade också det faktum att det är flest män som arbetar som redaktörer och gör nyhetsurval och att kvinnor mer sällan än män är de som intervjuas i nyhetsartiklar.

 

Läs också Gazete Sujins egen rapportering från konferensen: https://www.gazetesujin.com/en/2017/04/womens-participation-in-media/

 

 Projektet Women Participation through Media är möjligt tack vare stöd från Svenska Institutet.