Efter att Irak befriades från ISIS i 2017 intensifierades arbetet i provinsen Al Anbar för att skydda överlevande kvinnor och flickor. Det berättar IOWAF:s ordförande, doktor Nada Al Jubori vid ett möte inom Operation 1325:s kapacitetsstärkande program för kvinnor i Mellanöstern.
– Vi vill skapa hopp bland utsatta kvinnor för att stärka de som ledare och skapa policys som leder till positiv förändring i samhället för att uppnå jämställdhet, säger Dr. Nada.
Under mötet, som arrangerades på Zoom, deltar nästan 30 kvinnor från Irak, Jemen och Sudan. Samtliga deltagare är aktiva för fred i sina lokalområden. Operation 1325 arrangerar mötena för att erbjuda de fredsbyggande kvinnorna en plats för utbyte av erfarenheter och en möjlighet att lära av varandra.
Läka från trauman avgörande
Dr. Nada berättar att kvinnorna i Al Anbar-provinsen behöver läka från trauman efter det sexuella utnyttjande som ISIS gjorde sig skyldiga till. Hon menar att det är av stor vikt att fokusera på kvinnornas psykiska ohälsa för att på bästa sätt återintegrera kvinnorna i samhället.
IOWAF står för Iraqi Organization for the Women and the Future. De stöttar lokala civilsamhällsorganisationer med kapacitetsstärkande utbildningar som hålls av psykologer. I Al Anbar har de även återupprättat ett lyssnings- och vägledningscenter för psykologiskt stöd som tar emot besök av överlevande kvinnor.
Dialog med religiösa ledare gynnade kvinnor
Dr. Nada berättar vidare att IOWAF bland annat har fört dialog med religiösa ledare, klanledare och andra civilsamhällsorganisationer i syfte att skydda de överlevande kvinnor som har varit fångar hos ISIS i Al Anbar och utsatts för våldtäkter. Denna dialog var inom ramen för ett initiativ mellan IOWAF och det irakiska Sunni Endowment Office, som är en statlig sunnifond som ansvarar för sunnitiska moskéers administration i Irak.
Resultatet av detta initiativ var utfärdandet av en juridisk fatwa, vilket är ett utlåtande från en rättslärd i muslimsk rätt. Utfärdandet offentliggjordes i februari 2017 med titeln “Islamiska sharias ståndpunkt om våldtäkt av kvinnor”. Denna fatwa innebar ett offentligt erkännande från religiösa ledare om att det är förbjudet att straffa en våldtagen kvinna eller beskriva henne som syndare eller äktenskapsbrytare.
Dr. Nada menar därför att Al Anbar-provinsen har lyckats värna om kvinnors rättigheter och med att inkludera religiösa ledare i arbetet.