Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om vårintegritetspolicy

Engagera

dig

UNIFEM och Say no to violence har startat en kampanj för att uppmärksamma resolution 1325.

UNIFEM och Say no to violence har startat en kampanj för att uppmärksamma resolution 1325. Kampanjen har fått stort genomslag på Twitter där användarna i inlägg uppmanar sina regeringar att skapa nationella handlingsplaner.

Behovet av hjälp med påverkansarbete är viktigt och arbetet med få länder att skapa nationella handlingsplaner har gått långsamt.

Den här kampanjen grundar sig på kvinnors utsatta situation i dagens konflikter. Men framförallt i avsaknaden av kvinnor i fredsförhandlingar. Färre än tio procent av deltagarna vid fredsförhandlingar är kvinnor. I kampanjen ingår även möjligheten att delta i en namninsamling.  Med sin underskrift ger deltagare sitt stöd åt tre punkter som gör det möjligt att agera i resolution 1325:s anda.


1. Straffa personer som beordrar eller utför sexuellt våld. De ska även avsättas från sina tjänster och på inga villkor ha möjlighet att återuppta en tjänst inom militär eller polis.
2. Säkerställa att kvinnor deltar i fredsprocesser och i arbetet med att återuppbygga samhällen efter avslutade konflikter.
3. Öka antalet kvinnor i väpnade trupper, polisstyrkor och civila fredsbevarande styrkor.

Läs mer om kampanjen