Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om vårintegritetspolicy

Engagera

dig

 

 

Kvällen den 3 juli blev Syregården inne i centrala Visby en civilsamhällets plattform för frågor om fred och säkerhet. Att frågorna engagerar visade sig i det stora antal besökare som kom till fredsminglet, hela 112 gäster kom förbi. Under en stor del av kvällen var gården så full av människor att det var svårt att ta sig fram!

Ett fredsmingel är inte ett fredsmingel utan att behandla frågan om världsfred, så först ut var Jonathan Feldman som bjöd på ett interaktivt och faktaspäckat samtal om möjligheterna för fred över hela jorden. Därefter diskuterade Kvinnor för fred tillsammans med miljöaktivisten Robert Hall och EU-parlamentarikern Linné Engström (Miljöpartiet) hur militären smutsar ner Östersjön. Svenska Afghanistankommittén pratade med Läkare utan gränser om hur det är att jobba i konfliktområden då krigets lagar bryts. Seminariedelen avrundades av ingen mindre än Pierre Schori som gjorde ett starkt inlägg i debatten för ett kärnvapenfritt Sverige. Värd för kvällen var Eva Zetterberg som guidade publiken genom det fullspäckade schemat med bravur!

Att civilsamhället är en viktig aktör för fred, och själva värdet av samtal och möten, manifesterades i workshopen ”Vad är hållbar fred?” som hölls inne i ladan. Samtalet är en del av en större undersökning inom det globala civilsamhället och resultaten kommer presenteras vid ett högnivåmöte i FN till hösten.

-Är det verkligen fred ni vill ha? frågade vi de tre riksdagspolitikerna Yasmine Posio Nilsson (V), Kerstin Lundgren (C) och Maria Andersson Willnér (S) under kvällens avslutande panelsamtal. Louise Lindfors från Afrikagrupperna som modererade samtalet, fick ja som svar från samtliga. Men hur freden ser ut, och hur vi kommer dit, hade de olika svar på. Skiljelinjerna går mellan Nato-medlemskap eller inte, vapenexportens vara eller inte vara och innehav av kärnvapen. För att visa paneldeltagarna vilka frågor som engagerar civilsamhället kom frågorna direkt från kvällens arrangörer och från publiken.

Tillsammans gjorde vi Syre-gården till en mötesplats för freden. Tack för visat engagemang!

För fler bilder, se: https://www.facebook.com/events/1004954979660678/

Operation 1325, Kvinnor för fred och Svenska kvinnors vänsterförbund