Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om vårintegritetspolicy

Engagera

dig

En militärdomstol i östra Demokratiska Republiken Kongo dömde den 21 februari flera armémän för de massvåldtäkter som ägde rum i regionen Fizi på nyårsdagen.

En militärdomstol i östra Demokratiska Republiken Kongo dömde den 21 februari flera armémän för de massvåldtäkter som ägde rum i regionen Fizi på nyårsdagen. Det här är första gången en löjtnant och flera andra ur den kongolesiska armén döms för konfliktrelaterat sexuellt våld i Kongo. Löjtnanten dömdes till 20 års fängelse för brott mot mänskligheten, då han ska ha beordrat sitt förband att våldta och plundra civilbefolkningen i Fizi. Ytterligare tre officersmän under honom dömdes till 20 års fängelse och fem soldater inom samma förband dömdes till mellan 10 och 15 års fängelse.

FN och Margot Wallström, FN:s särskilda representant för arbete mot sexuellt våld i konflikter, välkomnar domarna. 

”Dessa domar sänder en stark signal om att konfliktrelaterat sexuellt våld inte accepteras och inte kommer att tolereras och visar på att ansvarsutkrävande när det handlar om sexuellt våld i konflikter är möjligt”, säger Wallström enligt ett uttalande.

Hon poängterar också vikten av att Kongo skipar rättvisa i fråga om de många massvåldtäkter som tidigare ägt rum under konflikten i östra Kongo och att de utsatta får stöd och skydd.

Eleonor Bredlöv

Källor: UN News Centre and newkerala.com