Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om vårintegritetspolicy

Engagera

dig

Som ett led i arbetet med att sprida kunskap och information till allmänhet och folkvalda medverkade Operation 1325 under årets Almedalsvecka med både välbesökt bokbord

Som ett led i arbetet med att sprida kunskap och information till allmänhet och folkvalda medverkade Operation 1325 under årets Almedalsvecka med både välbesökt bokbord på Östersjötorget samt med två seminarier på temat kvinnors deltagande i fredsprocesser.

Under onsdagens seminarium på Östersjötorgets scen höll Maj Britt Theorin ett engagerande tal med utgångspunkt i Aristofanes komedi Lysistrate – den klassiska historien om kvinnors kamp för inflytande i arbetet för freden. Maj Britt redogjorde för en del av denna kamp som förts av kvinnor genom tiderna, och konstaterade att trots att framsteg gjorts finns mycket kvar att åstadkomma om kvinnor ska slippa kärleksstrejka i framtiden!

På fredagen modererade Maj Britt även ett seminarium med Maud Edgren-Schori och Pierre Schori på temat ”Genderaspekter på freds- och utvecklingsarbete i Côte d’Ivoire – Reflektion från ett giraff- och ett grodperspektiv”. Platsen var Almedalsbiblioteket, och arrangörer var Operation 1325, i samarbete med Kvinna till Kvinna och UNIFEM Sverige.

Maud och Pierre berättade personligt och engagerat om sin tid i Côte d’Ivoire och om FN-uppdragen som rådgivare i genusfrågor åt FN:s biståndsprogram UNDP respektive som chef för FN:s fredsbevarande mission i landet. Båda seminarierna lockade en engagerad och intresserad publik och Operation 1325 ser framemot fler spännande möten och kommande seminarier under hösten, på bland annat MR-dagarna i november!