We use cookies for this site. Read more about ourpolicy

Get

Active

Efter en hel vår av planering har idag vårt senaste projekt Den digitala Fredsagenten äntligen dragit igång.

Efter en hel vår av planering har idag vårt senaste projekt Den digitala Fredsagenten äntligen dragit igång. 21 unga tjejer möts idag på Åkerögården utanför Norrtälje för den första dagen på en hela vecka av utbildning inom kvinnors rättigheter.

Vår projektledare Madeleine Opira har dragit ihop ett coolt gäng tjejer. Vi En ny generation får ta del av Operation 1325:s arbete. I gengäld får vi ta del av deras energi, nytänkande och kraft. Vi pratar om kvinnors rättigheter i både fred och konflikt, om rätten att leva ett liv fritt från våld. Vi pratar om styrkan vi alla bär inom oss, om att vi klarar mer än vi tror, att vi är viktiga aktörer för fred och säkerhet. Tillsammans bygger vi ett nätverk där vi påverkar för ökad trygghet och säkerhet i vår vardag.

Under första föreläsningen frågar Charlotte Lind vad den svenska regeringen kan göra för att förverkliga resolution 1325 i Sverige. Svaren har inte de gränser och spärrar som annars dyker upp. Det är nytt, det är modigt, det är viktigt. Och Annika Schabbauer ber gruppen tänka ut ordspråk som säger hur en ska vara som kvinna eller tjej. Sedan stryker vi ut dem. Raderar dem, skapar handlingsutrymme och frihet. Tar oss rättigheter. Gör oss till feminister – igen eller för första gången. Uppfinner, skapar och befäster.

Utbildningsveckan lär oss ta tillvara på våra rättigheter. En vecka som kommer ge styrka och insikt – vi kan forma vår egen verklighet. Och då är detta är bara början.