Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om vårintegritetspolicy

Engagera

dig

Lite mer än en vecka har gått sedan den kontroversiella folkomröstningen i Turkiet och fortfarande råder stor osäkerhet om even

Lite mer än en vecka har gått sedan den kontroversiella folkomröstningen i Turkiet och fortfarande råder stor osäkerhet om eventuella konsekvenser för de redan utsatta journalisterna och vad gäller ytterligare begränsningar i yttrandefriheten i Turkiet. Det snabbt krympande utrymmet för media har redan varit synligt sedan militärkuppen i juni 2016 och efterföljande undantagstillstånd.

Enligt en kvinnlig turkisk journalist som Operation 1325 har talat med väntas situationen för journalisterna i Turkiet bara att bli värre. Hon vill vara anonym eftersom personer som uttalas sig i media har tillfångatagits av polis, säger hon. ”Vi förväntar oss att det blir svårare, men vi vet ännu inte på vilka sätt vi kommer att känna av konsekvenserna. Dock, med tanke på den senaste tidens tillfångatagande och utvisning av en italiensk journalist ser vi att utländska journalister inte längre är säkra i Turkiet, och detta skulle kunna ge en antydan till vad vi kan förvänta oss ” tillägger hon.

Det faktum att hela det politiska systemet i Turkiet nu har förändrats, för att lägga makten i en mans händer, skapar mycket osäkerhet. Hon säger att alla väntar på vad nästa steg kommer att vara. ”Vi förväntar oss att något kommer att hända inom några dagar” säger hon.