Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om vårintegritetspolicy

Engagera

dig

I Jemen, som härjas av inbördeskrig och humanitär katastrof, är civilsamhället en viktig pelare i fredsarbetet. Men kompetens behöver byggas och kvinnor måste inkluderas, skriver vi i en debattartikel i Dagens Arena.

I takt med att ett antal konflikter och hot mot demokratin förvärrats och världen tvingats fokusera på att hantera den pågående pandemin, har situationen i Jemen kommit att falla i glömska.

Samtidigt pågår livet för människorna inne i Jemen. Befolkningen är drabbad av oerhörd nöd och lidande. Som alltid i krig eroderas staten och Jemens extrema fattigdom omöjliggör ett socialt skyddsnät. Skolväsendet och hälsovården har i princip upphört att fungera och miljoner av barn har drabbats av svält och undernäring. Här är det civilsamhället som kliver in och försöker ta ansvar och lindra nöd.

Civilsamhällets organisationer kan också bli viktiga nyckelspelare för freden. Den kunskap, trovärdighet och många kontaktytor som civilsamhället bygger upp genom sitt sociala arbete utgör en infrastruktur som kan nyttjas i fredens tjänst. 

Att bistå det jemenitiska civilsamhället är därför ett sätt att bidra till möjligheterna för fred.

De civilsamhällesorganisationer som Operation 1325 samarbetar med i Jemen har alla som en del i sitt arbete att stärka kvinnors politiska deltagande, särskilt i arbetet för fred. 

Läs vidare i vår debattartikel i Dagens Arena om hur svenska och jemenitiska civilsamhällesorganisationer kan samverka.