Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om vårintegritetspolicy

Engagera

dig

Under dagen debatterade utrikesutskottet om bland annat resolution 1325 och jämställdhet på den internationella arbetsmarknaden.

Under dagen debatterade utrikesutskottet om bland annat resolution 1325 och jämställdhet på den internationella arbetsmarknaden. Även utrikesminister Carl Bildt öppnade upp för dialog på Twitter, där man under 30 minuter hade chans att fråga Sveriges utrikesminister om regeringens arbete.

Tillsammans med en stor skara individer, företag och organisationer ställde Operation 1325 Carl Bildt mot väggen. Ministern svarade på frågor ur många olika ämnen, som exempelvis Sveriges involvering i konflikten i Syrien, demokratisering och samarbete med NATO.

Frågor om kvinnors deltagande
Kvinna till Kvinna, IKFF och Operation 1325 stod också för frågor. Kvinna till Kvinna frågade utrikesministern vad han och Sverige bör göra för att se till att kvinnor tar plats i framtagandet av en ny egyptisk konstitution. Bildt angav ingen konkret handling dock, men menar att han har uttryckt sin bestörtning över hur situationen ser ut. Operation 1325 undrade över vad som kommer att göras för att förbättra regeringens handlingsplan om resolution 1325 som går ut vid årsskiftet. Tyvärr ställdes frågan för sent och svar uteblev, men under året kommer Operation 1325 att fortsätta ställa politiker mot väggen gällande denna fråga.

Kärnvapenkonvention
Vår medlemsorganisation IKFF ställde också en fråga till utrikesministern, om hur han såg på initiativet till en kärnvapenkonvention. Ministern menade att regeringen aktivt arbetar för att minska närvaron av kärnvapen och att det ska vara förbjudet att provspränga med liknande vapen.

Överblick
Är du intresserad av fler av de frågor som utrikesministern fick under de 30 minuterna? På Twitter-kontot @fragaCarlBildt kan du se alla frågor och svar som hanns med. Passa även på att följa Operation 1325:s bevakning av nationella handlingsplaner om resolution 1325 under veckan på @Operation1325.

Julle Bergenholtz