Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om vårintegritetspolicy

Engagera

dig

Den 19 mars gästar globala troget Umeå Littfest och vi kommer att delta i ett av programmen ”Kvinnor i Krig” där vi talar om kvinnor i Jemen tillsammans med vår partnerorganisation Mawada i Jemen. 

Syftet med seminariet är att lyfta fram perspektiv och ha en dialog om kvinnors meningsfulla deltagande och aktiva roll i fredsbyggande insatser i Jemen och främjandet av fredliga och inkluderande samhällen. I vilka utrymmen kan kvinnor agera och i vilka rum hålls de utanför? Och hur kan Sverige agera för att stödja inkluderande dialog inom ramen för fredsprocesser och tillämpa en integrerad ansats som länkar det långsiktiga utvecklingssamarbetet till humanitärt stöd och fredsbyggande?

Krig och konflikter påverkar allt – hälsa och utbildning, tillgång till näring, vatten, elektricitet, bränsle och allt som behövs för något som vi skulle kalla vardag. Mest av alla och helt utan proportion påverkar detta kvinnorna och flickorna vars möjligheter att leva och förbereda sig för ett värdigt liv helt slås i spillror…

PROGRAM
14.30 Spoken Word
vangile gantsho, sydafrikansk performancepoeten

14.40 Prolog
Louise Lindfors, generalsekreterare Afrikagrupperna

14.45 Leading the way’ – Women driving peace and security in Yemen
Samah Yousef, Mawada Association For Society Development in Yemen
Annika Strandhäll, ledamot utrikesutskottet
Samtalsledare: Essraa Hussein, Operation 1325
Om: Jemen fortsätter att uppleva den värsta humanitära katastrofen i världen och ingen politisk lösning tycks vara särskilt nära i detta snart sjuåriga krig. Samtidigt som striderna i Jemen intensifierats, med risk för fler flyktingvågor och ökad svält, var Sverige medvärd för FN:s givarkonferens till Jemen i hopp om att detta även kan leda till en ny start i försöken att blåsa liv i fredsförhandlingarna. Mest av alla och helt utan proportion påverkar detta kvinnorna och flickorna i landet – som trots de hårda begränsningarna fortsätter att aktivt driva det lokala fredsbyggande arbetet. Operation 1325 bjuder in till ett samtal om kvinnors arbete för fred och säkerhet i Jemen. I vilka utrymmen kan kvinnor agera och i vilka rum hålls de utanför? Och hur kan Sverige agera för att stödja inkluderande dialog inom ramen för fredsprocessen?

15.15 Våra kroppar – deras slagfält
Christina Lamb journalist och författare
Annika Strandhäll, ledamot utrikesutskottet
Samtalsledare Louise Lindfors, generalsekreterare Afrikagrupperna
Om: I trettio år har den brittiska journalisten Christina Lamb bevakat krig och konflikter världen över. I alla krigszoner har hon träffat kvinnor som utsatts för systematiska våldtäkter. Detta är Lambs storartade reportagebok om de tysta brott som drabbar kvinnor, sliter isär familjer och bryter ner samhällen.

15.45 Spoken Word
Christie van Zyl, Sydafrikansk författare och spoken word poet

15.50 Södra Afrikas bortglömda flyktingar
Nyika Machenjedze, Save the Children South Africa
Sara Granath, Rädda Barnen i Sverige
Samtalsledare: Oskar Kollberg, Rädda Barnen
Om: Tusentals unga flickor försöker varje år ta sig till Sydafrika från andra länder i södra Afrika. Vissa flyr krig och konflikter, andra migrerar i hopp om bättre liv och utbildning. Riskerna längs vägen är många och väl framme väntar ofta en osäker tillvaro. Utan legala papper riskerar många att inte ha tillgång till utbildning, sjukvård och trygga arbeten.

16.15 Epilog
Annika Strandhäll, ledamot utrikesutskottet
Louise Lindfors, generalsekreterare Afrikagrupperna
Oskar Kollberg, Rädda Barnen

Länk till Facebookeventet + Livesändningen hittar du här.