Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om vårintegritetspolicy

Engagera

dig

Idag lanseras rapporten Civilsamhällets deklaration för en feministisk utrikespolitik med ett seminarium där rapportens innehåll presenterades och debatterades.

Idag lanseras rapporten Civilsamhällets deklaration för en feministisk utrikespolitik med ett seminarium där rapportens innehåll presenterades och debatterades. Rapporten är skriven av Concords jämställdhetsgrupp, där Operation 1325 ingår. Vi har tillsammans med IKFF och PMU skrivit kapitlet om fred och säkerhet.

Seminariet började med att företrädare från de organisationer som bidragit presenterade de utmaningar de ser för sina internationella partners och vilka rekommendationer de ser som nödvändiga för att skydda kvinnors rättigheter världen över. Därefter fick politiker från Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Moderaterna svar på hur de skulle utforma sin utrikespolitik om de vann valet till hösten.

Fred och säkerhetsfrågorna presenterades av Gabriella Irsten från IKFF. Fokus låg på den svenska vapenexporten och behovet av att sluta exportera till diktaturer. Hon lyfte också fram att det inte finns något genusperspektiv i den nya lag som regeringen antagit om vapenexporten. Detta gör att kvinnors rättigheter troligen kommer glömmas bort.  Hon uppmanade även Sverige att skriva under FN:s konvention som förbjuder kärnvapen.

När det var dags för partierna att ta plats på scenen sa Vänsterpartiets representant Yasmine Posio Nilsson att om övriga riksdagspartier och regeringen verkligen ville avsluta exporten av vapen till diktaturer så hade de skrivit in det i den nya lagen. Hon säger därför att Vänsterpartiet inte anser lagen tillräcklig, till skillnad från Centerpartiet som representerades av Kerstin Lundgren. Socialdemokraterna säger att lagen innebär en skärpning men att den troligen kommer vidareutvecklas. Miljöpartiets Valter Mutt sa att om hans parti hade fått bestämma så hade exporten till diktaturer helt avslutats och på längre sikt hade all vapenexport dessutom avslutats.

Annie Reuterskiöld som modererade samtalet frågade politikerna vad det egentligen innebär att bedriva en feministisk utrikespolitik; är det icke-feministiskt med vapen och militär intervention? Sofia Arkelsten från Moderaterna sa att det var naivt att tro att vi inte behöver ett försvar och att fred inte är ett normaltillstånd utan istället något som behöver försvaras. Eftersom kvinnor och barn drabbas hårdast av konflikt så är det bra att det finns en rättsordning, den skyddar kvinnor och barn. Valter Mutt från Miljöpartiet sa att det var viktigt att inte vara naiv men att vi också behöver erkänna att det finns ett militärt industrikomplex.

Rapporten går att läsa i sin helhet här https://www.concord.se/wp-content/uploads/civsam-utr-pol-2018.pdf  innehåller rekommendationer från civilsamhället inom områdena utvecklingspolitik, kvinnors ekonomiska egenmakt, fred- och säkerhet, migration och flyktingpolitik samt klimatpolitik.

Tillsammans med IKFF, Diakonia, XX har Operation 1325 skrivit en debattartikel om avsaknaden av kvinnors rättigheter i den nya lagen om vapenexport https://www.svt.se/opinion/andren-hellstrom-lindenfors-nilsson-zetterberg-om-kvinnors-ratt