När de flesta tänker på Rwandas historia är ofta den första tanken det folkmord som skedde i 1994, där mellan 500 000 och 1 miljon tutsier dödades. Landet har därefter strävar efter att gå ifrån sin blodfläckade historia och starta ett nytt Rwanda, där folkmordet enbart är ett minne. Som en symbol över detta byte Rwanda flagga år 2001, för att symbolisera denna nystart.
Resolution 1325 i Rwanda
Temat för denna vecka är kvinnors rättigheter och resolution 1325 i Rwanda. Under 2000-talet har Rwanda tagit stora steg i sin utveckling, speciellt inom kvinnors rättigheter. Landet är det första i världen som har en majoritet av kvinnor i sitt parlament, 56 %, och är ett av de afrikanska länder som mest fokuserar på att stärka kvinnors position i samhället. Det finns dock fortfarande utmaningar, då mer traditionella beteendemönster finns kvar i den rwandiska landsbygdensom diskriminerar och försvårar kvinnors situation.
Genom att belysa resolution 1325 från olika synvinklar hoppas Operation 1325 att kunskaperna om vad som händer för resolutionen i Sverige och världen ska öka. Det enklaste sättet att bli uppdaterad om händelser inom temat är att följa Operation 1325 på Facebook och Twitter. Uppdelningarna av teman är inspirerad av Peacewomens nedbrytning av resolutionen, som finns tillgänglig här.
Föreläsning hos Försvarsmakten om resolution 1325
På torsdagen den 22 augusti kommer Emmicki Roos från Operation 1325:s kansli att tillsammans med Eva Zillén från Kvinna till Kvinna föreläsa om resolution 1325 på Fösvarsmaktens Centre for Gender in Military Operations. Mer information om föreläsningen finns tillgängligt i kalendariet.