FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon höll nyligen ett tal på University of Pennsylvania om universitetens roll i att främja arbetet mot könsdiskriminering. Eftersom universiteten förser arbetsmarknaden med arbetskraft är det viktigt att de går in för att ändra uppfattningar kring vad kvinnor kan och borde göra.
”Det är alltså grundläggande att frågan om kvinnors rättigheter och kvinnors representation reflekteras i era läroplaner, utnämningar, aktiviteter, metoder och inom era samarbeten”, säger Ban Ki-Moon enligt UN-News.
Ban Ki-Moon tar upp ett exempel där kvinnors deltagande inom en typiskt manlig sfär ändrat uppfattningar om vad kvinnor kan göra. Inom FN:s fredsmission i Liberia – UNMIL – ingår en polisstryka från Indien som uteslutande består av kvinnor. Denna har inte bara underlättat för kvinnor i regionen att anmäla övergrepp. I och med polisstyrkans närvaro har liberianska kvinnor börjat visa sitt intresse för att ansluta sig till den lokala liberianska polisen.
Antalet ansökningar från kvinnor som ville bli poliser året efter att den indiska polisstyrkan hade anlänt. Att vara polis hade helt plötsligt blivit en möjlig framtida sysselsättning för kvinnor i Liberia. Operation 1325 understryker vikten av att universitet och andra lärosäten arbetar med att öka kvinnors representation och integrerar genusperspektivet i utbildningarna.
Eleonor Bredlöv
Källor: UN News, Visionnews.net