Operation 1325 på OSCE-konferens i Wien 

SoME Gavobevis 2023

8 maj 2024

Som medlem i Svenska OSSE-nätverket (Organisationen för Säkerhet och Samarbete i Europa) representerade Operation 1325 organisationen under en två-dagars konferens i Wien. Supplementary Human dimension Meeting arrangerades av OSCE Office for Democratic Institutions and Human Rights (ODIHR), och är en av tre konferenser som hålls årligen inom ramen för OSCE:s humanitära dimension.  

Närmare 220 personer hade registrerat sig på konferensen och både representanter från civilsamhället och delegater från organisationens medlemsstater deltog på mötet som livesändes. Konferensens syfte var att diskutera civilsamhällets perspektiv på humanitär lag och mänskliga rättigheter i tider av kris och konflikt, samt hoten mot människorättsförsvarare och situationen för MR-försvarare i exil och på flykt. 

Civilsamhället fick möjlighet att berätta om sitt arbete och framföra förslag och rekommendationer till både delegater och övriga civilsamhället. Mötena präglades av spänningar kring de pågående konflikterna i OSCE-regionen, som konflikten mellan Armenien och Azerbaijan, men också Rysslands invasion av Ukraina som stod högt på agendan under konferensens sido-event. 

Civilsamhällets erfarenheter och roll i att säkerställa rättvisa juridiska processer, närvaro vid flyktingkriser och i att dokumentera kränkningar av mänskliga rättigheter i konflikter belystes. Flera representanter från civilsamhället underströk också OSCE:s roll i att försvara civilsamhällets demokratiska utrymme då det blir alltmer begränsat genom bland annat lagar som förhindrar civilsamhällets aktivitet. Även nya former av hot som desinformation på sociala medier och användning av artificiell intelligens för att manipulera bilder och videor diskuterades och behovet av verktyg för att kunna urskilja falskt innehåll från riktigt.  

Ett annat återkommande tema var behovet av stöd från internationella givare i kontexter där det demokratiska utrymmet för civilsamhället är begränsat och stödet från nationella statliga givare uteblir. Talarna upprepade också behovet av resurser för samarbete och erfarenhetsutbyte civilsamhällesorganisationer emellan. 

Vi tog tillfället i akt att lyfta frågan om förändringarna i det svenska civilsamhällesstödet och vikten av närvaron av en icke-statliga aktörer i känsliga konfliktkontexter – särskilt viktigt är civilsamhällesstödet för konfliktrelaterat sexuellt våld och kvinnors engagemang i civilsamhällesorganisationer. 

Emelie Hultén, styrelseledamot Operation 1325

Du kanske också gillar...

PRAKTIKANNONS – VT2025

PRAKTIKANNONS – VT2025

Våren 2025 utlyses två praktikplatser hos Operation 1325   En kommunikationspraktikant med inriktning sociala medier & insamling  En organisationspraktikant med inriktning organisationsutveckling   Plats:...

UPPROP FÖR PALESTINA!

UPPROP FÖR PALESTINA!

FNs säkerhetsråd resolution 10 juni 2024 (SCR2735) uppmanar stridande i Gaza att verka för en vapenvila. Vi som undertecknar detta upprop uppmanar Sveriges Regering att med alla till buds stående medel, stötta arbetet för vapenvila i Gaza, för fred mellan Israel och...

Ordförande Lena Sundh har ordet och ser fram emot hösten

Ordförande Lena Sundh har ordet och ser fram emot hösten

Sommaren närmar sig sitt slut och Operation 1325 gör sig redo för höstens aktiviteter. Den 6 augusti började Malin Pihlström sitt arbete som ansvarig för kansliet. Malin har en tidigare bakgrund i Operation 1325 som praktikant på kansliet och har dessutom deltagit i...

Analys av Reformagendan för svenskt bistånd

Analys av Reformagendan för svenskt bistånd

I december 2023 presenterade Regeringen den nya Reformagendan för svenskt bistånd. Med ledorden ”frihet, egenmakt och hållbar tillväxt” introducerades en ny inriktning för det svenska biståndet. Den nya inriktningen markerar en tydlig förändring från ett bistånd som...