Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om vårintegritetspolicy

Engagera

dig

”Det finns hur mycket bra arbete som helst, men ändå fortsätter övergreppen. Kvinnorna står längst fram på fronten och får ta emot all skit och varför är det så? Varför fortsätter det här dagligen?”, säger Marika Griehsel under sin föreläsning.

Lördagen den 13 februari kom Marika Griehsel till Operation 1325s kontor i Hammarby Allé och talade om uppkomsten av resolution 1325 och dess systerresolution 1960, och hur kvinnor i konflikt har använt sig och haft nytta av resolutionen, samt filmvisning av Wallströms resolution

Marika Griehsel är frilansjournalist och filmare och regissören bakom filmen Wallström resolution och Kvinnornas krig som gjorts i samarbete med Kvinna till Kvinna. Filmen som visades under kvällen var Wallströms resolution och handlar om när Margot Wallström utsågs till FN:s särskilda sändebud år 2010 för att stoppa våldtäkt som vapen i krig och konflikt. Offren har genom tiderna gömts undan i skam och förövarna hedras ofta som krigshjältar. Inte minst handlar filmen om hur Wallström driver fram arbetet med FN-resolution 1960, som innebär att förövare för sexuellt våld i konflikter kan identifieras och ställas inför rätta. Margot och hennes team lyckades fånga upp frågan till toppen på Säkerhetsrådets dagordning och göra kvinnors livsvillkor i konflikt en internationell freds-och säkerhetsfråga. 

– När det handlar om kampen mot sexuella våldet i krig och konflikt så finns det inga gränser för vad jag anser man ska rätta, hur man ska hantera det här, faktum att det finns massa med resolutioner varav 1325 är en jätteviktig resolution, berättar Marika Griehsel .

Hon fortsätter:
– Det finns en rad efterföljande systerresolutioner varav min film handlar om resolution 1960 som väldigt få känner till. Det faktum att vår nuvarande utrikesminister var den som fick första posten, det första speciella sändebudet i FN 2010, som gjorde ett fantastistiskt arbete under två år och arbetet har fortsatt. Det finns hur mycket bra arbete som helst. Men ändå fortsätter övergreppen. Kvinnorna står längst fram på fronten och får ta emot all skit. Och varför är det så? Varför fortsätter det här dagligen? 
När jag gjorde filmen så tänkte jag nu måste det hända något. Resolution 1960 handlar om att de som begår de här övergreppen; enskilda individer, militären, rebellgrupperna etc. Vilka de än är ska de ska namnges och ställas inför rätta. 

Vidare berättar Marika Griehsel att filmen Wallströms resolution ska ge hopp till dem som ser den, att män ska se filmen och att flera ska bli medvetna om det trauma som väldigt många bär med sig som kommer från konfliktområden. 

– Jag har bevakat konflikter i Bosnien, Colombia och många olika ställen, och berättelserna om kvinnorna ser alltid likadant ut. Det finns ingen skillnad. Jag är glad över att få vara här idag. Jag är djupt oroad över utvecklingen i vår värld. Fredsarbetet bör tas på större allvar för om vi inte gör det nu, så kommer det inte ske någon förändring, berättar Marika Griehsel. 

Vi på Operation 1325 blev väldigt glada över hur många som kom och visade intresse för Marika Griehsels filmvisning. Vi hoppas på att flera sådana tillfällen kommer i framtiden! Marika visade även en liten filmsnutt av hennes nya dokumentärfilm från flyktingläger Kakuma i Norra Kenya, som släpps det här året. Håll utkik! Wallströms resolution går att se på Vimeo eller beställ här