Makt åt kvinnor i fredsprocesser

Kvinnoorganisationer i samverkan för att genomföra resolution 1325

dsc_0858.jpg
Det var helt fullsatt när Afrah Nasser talade på Operation 1325:s seminarium om kvinnor i den arabiska våren under Politikerveckan i Almedalen.
FOTO: Julle Bergenholtz

Stor succé för Operation 1325:s seminarium på Almedalen

Operation 1325:s medverkan i Almedalen har de senaste dagarna präglats av att diskutera kvinnor, fred och säkerhet kopplat till Nordafrika och den arabiska regionen. Seminariet "Makt åt kvinnor i den arabiska våren?" var därför höjdpunkten för årets medverkan i Almedalen, där två Mellaösternkorrespondenter, en historiker och en bloggare från Yemen delade med sig av sina erfarenheter och kunskaper om ämnet. Och reaktionerna lät inte vänta på sig.

Uppslutningen dubbel mot kapaciteten

I förra årets Almedalsvecka arrangerade Operation 1325 ett seminarium under titeln "Kvinnors makt,konflikter och svenska myndigheter" där fem inbjudna chefer på svenska myndigheter diskuterade kvinnors säkerhet i konfliktområden. Seminariet var då fullsatt med cirka 60 besökare. Även i år var stolskapaciteten 60, men seminariedeltagarna och seminariets tema överträffade förra årets siffror markant. Hela 132 personer besökte seminariet på Högskolan på Gotland, och de besökande var mycket nöjda med seminariet.

Reaktioner på seminariet

- Det var ett jättebra seminarium, spännande med den yemenitiska bloggarens erfarenheter. - Johanna Sellberg, Svalorna Latinamerika

- Operation 1325 #Almedalen - excellent seminar on situation for women in/after Arab Spring #Egypt #MB #Yemen. - Tweet från Leif Ericsson, före detta diplomat

- Men att du inte är på Operation 1325:s fantastiska seminarium om Makt åt kvinnor efter den arabiska våren #Almedalen. - Jacob Risberg, policyrådgivare Svenska Kyrkan, till Carl Bildt efter att utrikesministern sin glädje över att träffa kvinnor från arabvärlden i Almedalen.

Julle Bergenholtz