Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om vårintegritetspolicy

Engagera

dig

De flesta känner vid det här laget till de förödande kränkningar av de mänskliga rättigheterna och inskränkningar av demokratin som den turkiska regeringen utövar gentemot sitt eget folk. På nyheterna rapporteras det om siffror på mer än 140 fängslade journalister, 89 borgmästare fängslade, och så vidare. Men för oss på Operation 1325 är det mer än bara siffror. I vårt projekt Medlingslabbet har vi lärt känna Besmie Konca och Ayla Akta Ata, både medlemmar av den feministiska organisationen TJA (Free Women’s Movement) och även parlamentsledamöter, Besime för HDP och Ayla för BDP.
 
Besime Konca har suttit fängslad sedan 13 december 2016 och sitter nu i Kandira-fängelset i Koaceli-provinsen. Hon står åtalad för att ha deltagit i möten, hållit tal, utövat propaganda och stått upp får kvinnors rättigheter. 
Sedan två månader tillbaka har det pågått en hungerstrejk i turkiska fängelser för att få ett slut på de inhumana förhållanden fångarna utsätts för, som isolering, misshandel och sexuellt utnyttjande, tortyr och begränsning i möte med advokater. 
Hungerstrejken pågår i 25 fängelser och innefattar 238 deltagande politiska fångar, varav 50 kvinnor. 
Besime Konca har under fem dagar, från den 25 mars, sympatiserat med övriga fångar som hungerstrejkat, för att få igenom sina krav. 
Vi följer både Besime och Aylas situation och efterfrågar information löpande från TJA. Ni kan följa deras fall via hashtagen #FreePoliticalWomen.