Hösten är en tid på året när vi börjar att planera mer konkret inför nästa års specifika aktiviteter för att kunna genomföra vårt arbete – med den övergripande målsättningen att främja en bredare inkludering av kvinnor i fredsprocesser och konfliktlösningar. Det betyder även att se över vilka resurser vi behöver för detta. Operation 1325 är en organisation med stort beroende av statliga bidrag.
Under 2022 hade Operation 1325 sju projekt med bidrag från fyra olika givare. Under 2023 har vi haft två projekt med stöd från två givare. Nu planerar vi för fullt inför 2024 för att fortsätta att stärka kvinnors konfliktförebyggande arbete i Sverige och internationellt genom kunskapsutbyte, påverkan och samarbete med civilsamhällesorganisationer i konfliktområden. Behoven har inte minskat.
Men biståndet i Sverige är under förändring, någonting som vi tillsammans med andra civilsamhällesorganisationer berättat om under året. I september presenterade regeringen budgeten inför nästa år. Från ett biståndsperspektiv finns det ljusglimtar i vissa formuleringar, till exempel att kvinnors deltagande i fredsprocesser nämns, men det finns fortfarande frågor om hur pengarna ska fördelas. Enprocentmålet har slopats och vi har ett krig i Europa som får mycket fokus.
Som vi såg i våras har vissa statliga bidrag försvunnit, till exempel Informations- och kommunikationsbidraget som administrerades av ForumCiv. Detta ledde till att fler organisationer fick skära ner på sin personalstyrka inom kommunikation, inklusive Operation 1325. Sedan dess har vi lärt oss att Folke Bernadotteakademin har pausat bidraget till civilsamhället, vilket gör att fler organisationer behöver se över vilka resurser de fortfarande kan underhålla. Det är helt enkelt tuffa tider och mindre pengar för civilsamhället, vilket leder till en ökad konkurrens om de krympande medel som finns. Det leder också till att bidragsberoende, kritiska röster riskerar att tystna av en rädsla att förlora alla anslag. Detta är ett hot mot demokratin.
Därmed handlar planeringen i år mindre om vilka resurser vi behöver och mer om vilka resurser vi har tillgång till för att genomföra vår verksamhet. Rent krasst är finansiering och tid den praktiska grunden för att möjliggöra vår verksamhet.
Vän av ordning kan hävda att: Visst är det bra att effektivisera för att få bort onödigt svinn. Men allt det andra som skärs ned då? Individer med hög kompetens och lång erfarenhet som får sluta. Individer som byggt upp såväl starka relationer och nätverk i Sverige som med internationella partners. Personalneddragningar kommer påverka civilsamhället och orsaka bestående konsekvenser. Den här kunskapsbasen är ingenting som byggs upp igen i en handvändning. Det innebär också raserade samarbeten och i slutändan mindre stöd till de som behöver det mest.
I dessa tuffa tider är vår synlighet genom kommunikation och påverkan ännu viktigare för att sprida kunskap och väcka opinion, och för att engagera fler som delar våra värderingar. Och med det skapa ännu mer engagemang och positiv förändring i Sverige och internationellt. Undersökningar visar att Sverige vill ha ett aktivt civilsamhälle. Ett aktivt civilsamhälle är ett starkt sundhetstecken i en demokrati.
Tack och lov finns det mycket passion, engagemang och hårt arbetande volontärer och praktikanter i civilsamhället. Vilket jag och många med mig är väldigt tacksamma för. Det är dock ett sårbart upplägg och enbart passion kan tyvärr aldrig ersätta erfarenhet, kompetens och framförallt arbetstid för att driva samhället framåt. Det som är så viktigt för att kunna arbeta långsiktigt tillsammans med våra partners vid frontlinjen. Dedikerade individer som engagerat sig i det lokala civilsamhället måste kunna lita på oss för att kunna fortsätta sitt arbete. För de gör skillnad och vi vill fortsätta stötta dem att göra den skillnaden. Vill du vara med?
Anette Uddqvist, kanslichef
Om du vill stödja Operation 1325 och vårt arbete för kvinnor, fred och säkerhet, klicka här.