Makt åt kvinnor i fredsprocesser

Kvinnoorganisationer i samverkan för att genomföra resolution 1325

cl_ican.jpg
Charlotte Lind, Operation 1325 och Beatrice Fihn, generalsekreterare för ICAN.
FOTO: Gabriel Holmbom

Firande av Nobels fredspris

Igår kväll bjöd IKFF och Läkare mot kärnvapen in till firande av att ICAN fått Nobels fredspris. IKFF och Läkare mot kärnvapen är de organisationer som organiserar ICAN:s kampanj i Sverige och ICAN:s generalsekreterare Beatrice Fihn var en kort sväng i Sverige för intervjuer.

På väg till minglet ville jag få med mig en present och går in i en blombutik. – Jag skulle vilja köpa en bukett att ge till den organisation som precis fått Nobels fredspris, säger jag till floristen. När han börjat plocka ihop de blommor han tycker passar tänker jag att det måste vara den coolaste mening jag nånsin sagt.

Ganska coolt också att själva överlämnandet sedan filmades av en person från SVT. Får väl se om jag kommer upp i rutan på Nobeldagen…

Alla ville så klart prata med Beatrice Fihn och även jag fick till en kort pratstund. Hon berättar att hon vill att priset ska ses som ett bevis för det stora engagemang som finns inom civilsamhället. Att hon vill använda det här för att skapa ännu mer engagemang. Och att vi behövs, för det är inte bara då det är val som en ska få säga sin åsikt. Debatten däremellan levererar underlag som politikerna behöver hörsamma.

Och precis så är det, civilsamhället är stort, brett och viktigt. Tillsammans skapar vi ett engagemang som sträcker sig över alla gränser. Så stort grattis ICAN, IKFF och Läkare mot kärnvapen, ni stärker oss andra också!