Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om vårintegritetspolicy

Engagera

dig

Att lära känna varandra

Irlands egna erfarenheter av konflikten med Nordirland ger dem en unik position att leda arbetet för kvinnor, fred och säkerhet. Efter ett studiebesök tar 15 kvinnor från Turkiet med sig viktiga lärdomar från Belfast och Dublin.


Arbetet fortsätter i Turkiet – möte med våra partners i Istanbul

I slutet av november åkte Operation 1325 till Istanbul, Turkiet för att ha möte med organisationens samarbetspartners. Resan har varit planerad sedan länge men det politiska läget i landet gjorde att den ursprungliga reseplanen fick ändras något. Som tur var kunde våra partners från Jinha, baserade i sydöstra Turkiet, komma till Istanbul.


Det behövs en kvinna som ledare för FN

Den svenska regeringen borde uttala att nästa generalsekreterare bör vara en kvinna”, Eva Zetterberg från en debattartikel i Aftonbladet, 1996.


Vi måste förändra mansrollen

samband med årets internationella kvinnodag hade Operation 1325 bjudit in Monica Zalaquett från Nicaragua till Sverige. Hon driver CEPREVCentret för att förebygga våld, med stöd av bland annat svenska Diakonia. Centret har funnits sedan mer än 20 år och framgångsrikt arbetat med både familjevåld och våldsamma gäng, pandillas, i fattiga barrios och fängelser inte bara i Managua utan även i andra centralamerikanska länder.


Vad har hänt- och vad är planen för 2016?

Det är ett decennium sedan Operation 1325 inrättades formellt.  De flesta av de grundande organisationerna är fortfarande här och tillsammans med andra har vi mejslat ut bättre samarbetsformer. Supportrar, visionärer, strateger och hårt arbetande aktivister har fört oss dit vi är idag. Det är en ära att leda detta starka nätverk bestående av kvinnliga freds och beslutfattare in i nästa decennium, där vi är säkra på att nå framgångar inom rättvisa och säkerhet för kvinnor i konfliktområden.


Förhandsvisning av Sufragette

För oss på Operation 1325 är nästa års stora filmnyhet utan tvekan Sufragette – en feministisk, relevant och högst nödvändig historisk berättelse om kvinnlig egenmakt och deras roll i samhället, som politiska, arbetande, fria och mänskliga varelser. Igår bjöd Fredrika Bremerförbundet in till förhandsvisning och tillammans med 550 andra rättighetskämpar intog vi biosalongen för att se dramatiseringen av tidiga 1900-talets kvinnokamp för lika rösträtt. 


Kvinnor, fred och säkerhet. Tal av Maj-Britt Theorin

Tal av Maj-Britt Theorin – tidigare ordförande i Operation 1325 med lång erfarenhet av kinnor, fred, säkerhet och nedrustning.

Elda under din vrede mot makten nyheter
Dämpa inte din smärta över livet som stjäls ifrån oss
Trösta inte din sorg över världen som våldtas inför våra ögon
Elda under din vrede. Så skrev Ingrid Sjöstrand.