Appell Sudan – Var med du med

SoME Gavobevis 2023

9 maj 2023

Till hösten blir det 20 år sedan de första initiativen togs, i Sverige, till bildandet av ett nätverk för att arbeta för genomförandet av FNs Säkerhetsråds resolution 1325. Tre år senare ombildades detta nätverk till paraplyorganisationen Operation 1325. 

Ett av de första länderna Operation 1325 valde att fokusera på var Sudan och i den grupp av kvinnor vi då samarbetade med fanns Kamilia Koura. 

När jag träffade Kamilia i Khartoum i juni förra året, berättade hon om hur hon kommit att engagera sig i arbetet för fred, demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet i Sudan. Det började med att hon, som ung student i Khartoum, blev uppmärksam på hur människor tvingades lämna sina hem i områdena kring Nuba-bergen, Kamilias hemtrakter, p.g.a. väpnade strider och svåra humanitära umbäranden. Kamilia och en kamrat beslutade sig då för att hjälpa internflyktingarna (dvs människor som är på flykt inom sitt egna hemland) som blev placerade i ett läger långt utanför centrala Khartoum.  

Det var upprinnelsen till NuWEDA (Nuba Women Education and Development  Association). Under årens lopp har NuWeda fått internationella utmärkelser för sitt arbete, inte minst det som syftat till att göra kvinnor redo att ta plats i beslutande organ och i processer i landet. 

Den senaste gången jag talade med Kamilia var också i Khartoum, i slutet av mars i år. Då deltog hon i en nationell konferens om övergångsrättvisa som ingick i slutfasen av en plan som var tänkt att leda till ett civilt maktövertagande i landet. Militären hade äntligen gått med på att lämna över makten till en civil regering. Förhoppningar fanns om att en civil premiärminister skulle kunna utses innan Ramadan var över ca fyra veckor senare. 

Vi vet hur det gick med detta, eller snarare hur det inte gick. De två seniora militärer som gemensamt tvingat bort den civila regeringen 18 månader tidigare vände sig plötsligt mot varandra och förde in landet i hårda och omfattande väpnade strider. 

Under striderna i Khartoum har Kamilia berättat om bristen på elektricitet, medicin, mat och vatten och om problemen med att knappt våga sig ut p.g.a riskerna. Hon har också nämnt att hon uppsökts av internflyktingar som hade svårt att klara ens en basal försörjning. 

För att stödja bl.a. Kamilia att stöttacivilbefolkningen i Sudan. Inte minst genom att dra nytta av kvinnors kompetens och arbete på lokalnivån, har Operation 1325 startat en crowd funding. 

Tanken är, att när det är möjligt och säkerhetsläget tillåter, redan ha medel tillgängliga som kvinnorna i utvalda organisationer på plats kan använda för att börja bygga upp vardagen igen. Kvinnorna vi samarbetar med vet vad som behövs. 

Hjälp dessa kvinnor hjälpa genom att ge ett bidrag till Appell Sudan.

Lena Sundh 

Ordförande   

Du kanske också gillar...

Operation 1325 söker medarbetare 

Operation 1325 söker medarbetare 

Operation 1325 arbetar med frågor som rör kvinnor, fred och säkerhet. Vi söker en medarbetare till vårt kansli. Anställningen är på halvtid fram tills årsskiftet, med möjlighet till förlängning. Arbetet innebär uppföljning av pågående samarbetsprojekt i Palestina,...

Analys av Reformagendan för svenskt bistånd

Analys av Reformagendan för svenskt bistånd

I december 2023 presenterade Regeringen den nya Reformagendan för svenskt bistånd. Med ledorden ”frihet, egenmakt och hållbar tillväxt” introducerades en ny inriktning för det svenska biståndet. Den nya inriktningen markerar en tydlig förändring från ett bistånd som...

EU VAL 9 JUNI

EU VAL 9 JUNI

Den 9 juni är det val till Europaparlamentet, i Sverige. Detta är din möjlighet att göra din röst hörd för Sverige, EU och världen.  De senaste årens påfrestningar, såsom pandemin, konflikter och inflation, har påverkat kvinnor världen över. Samtidigt står vi...

Öppet brev till Tobias Billström

Öppet brev till Tobias Billström

I dagarna reser du i egenskap av Sveriges utrikesminister till Israel och Palestina. Resan är ett viktigt tillfälle för ministern att samtala med olika aktörer och att tydliggöra Sveriges ståndpunkter. Därför vill vi svenska organisationer med stort engagemang i den...